"Da se zna": Policija tukla i ponižavala dve LGBT osobe u Beogradu

Udruženje "Da se zna!" saopštilo je da su policajci tokom pretresa stana pretukli i ponižavali dve mlade LGBT+ osobe u Beogradu, zbog čega će biti podnete krivične prijave.
Predstavnik "Da se zna!" Bojan Lazić rekao je da je akcija policije sprovedena 14. februara zbog navodne dojave o drogi, ali da su pripadnici Policijske uprave Novi Beograd i desetak pripadnika specijalne policije u punoj opremi, nezakonito, ne pokazujući nalog za pretres, ušli u stan provaljivanjem vrata, kao i da mladiću i devojci, koji su cimeri, nisu dali pravo na advokata.
 
"Videli su LGBT+ zastavu i od tog momenta je počelo brutalno iživljavanje", rekao je Lazić.
Kazao je da je udruženje pokrenulo postupak pred Sektorom unutrašnje kontrole MUP-a, po kome još uvek niko nije postupio, i pozvao Zaštitnika građana i druge institucije da takođe reaguju.
 
Naveo je da će biti podnete i krivične prijave.
Prema njegovim rečima, momka i njegovu cimerku su vređali na osnovu seksualne orijentacije, navodeći i da bi ih "trebalo ubiti", kao i da su momka seksualno uznemiravali "zavlačeći mu ruke u pantalone".
 
Lazić je naveo da su mladić i devojka zadobili telesne povrede, koje tek treba da budu pravno kvalifikovane, kao i teške psihičke traume, dodajući da je to najteži slučaj koji je "Da se zna!" zabeležio za osam godina postojanja.
 
Nasilje je, prema njegovim rečima, nastavljeno i nakon privođenja, u Policijskoj stanici Novi Beograd, dodajući da za to što se dogodio ne optužuje institucije, već pojedince.
 
"Ukoliko policija ne sankcioniše nikoga, ne mogu a da ne stavim odgovornost na ceo MUP", kazao je Lazić i dodao da su u prethodnim godinama zabeležena dva slična slučaja nasilja policije prema LGBT+ osobama, "ali da nisu bili brutalni kao ovaj".
 
Majka pretučenog momka, Sanja Malinović, zatražila je da taj slučaj ostane apolitičan i uputila molbu premijerki Ani Brnabić, kao pripadnici LGBT+ zajednice, da stane u zaštitu njenog sina, kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.
 
"Ja samo želim da moj sin može slobodno da šeta ovim gradom i da ga ne bude strah", navela je majka, pozivajući sve roditelje da stanu uz svoju decu, bez obzira koje su seksualne orijentacije.
  • Jarvis

    29.02.2024 10:02
    @Marko
    Pao je Rim. Pašće i ova vlast.
  • Orko

    26.02.2024 20:13
    Trula država
  • Slavko

    26.02.2024 19:34
    Sunovrat civilizacije
    .. Nemačka tridesetih godina prošlog veka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija