Kako su se firme iz Srbije našle pod sankcijama SAD: Čipovi iz Beograda u vojnoj industriji Rusije

Na novoj američkoj listi sankcija Rusiji našlo se skoro 300 firmi i pojedinaca, među kojima su četiri srpske kompanije i biznismeni Marko Svorcan i Dragan Dragaš, koji vode dve od ove četiri firme.
Kako su se firme iz Srbije našle pod sankcijama SAD: Čipovi iz Beograda u vojnoj industriji Rusije
Foto: Pixabay
Iz jednog stana na šestom spratu zgrade u beogradskom naselju Miljakovac, u Rusiju je otišla roba vredna više desetina miliona dolara. To je otkrila Američka kancelarija za kontrolu strane imovine, pa sankcionisala beogradsku firmu "Komnivex", piše N1.
 
Sumnja se da je komponente poput čipova slala ruskim kompanijama, da bi oni potom završavali u vojnoj industriji i na ukrajinskom ratištu.
Na listi sankcija SAD-a zbog istog razloga našla su se još tri srpska preduzeća – "Soha info" iz Novih Banovaca, novobeogradski "Goodforwarding" i "TR Industries" sa Zvezdare.
 
"Naša međunarodna koalicija šalje jasnu poruku potencijalnim kompanijama koje izbegavaju ili zaobilaze sankcije. Takve akcije će i dalje imati posledice", navodi Američka kancelarija za kontrolu strane imovine.
Te posledice mogle bi da se preliju sa privatnih firmi na državu, bar kada je reč o tome kako na to mogu da gledaju zapadni partneri.
 
Novinar nedeljnika "Radar" Vuk Cvijić poredi situaciju sa trgovinom naoružanja, koju je "ispod žita", vodio Slobodan Tešić.
 
"Ovo je na žalost još jedan primer da se žrtvuju reputacija i diplomatski ugled Srbije koji je srozan na najniži nivo i da su oni podređeni privatnim interesima ljudi bliskih vlasti i samoj vlasti", kaže Cvijić.
 
U Centru za međunarodne i bezbednosne poslove konstatuju da veliki broj političara sa Zapada već koristi tezu da je Srbija saradnik Rusije. Ovakve situacije joj ne pomažu.
 
"Za određeni broj država unutar Evropske unije, to jest država članica, to ostavlja veliki reputacioni problem za Srbiju. Spoljna politika se u ovom momentu u Evropskoj uniji utvrđuje konsenzusom i to je osnovno pitanje – kako će se Srbija ponašati jednog dana kada bude država članica Evropske unije", kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.
 
Ključno je zato za nas u ovom momentu da li će i Unija da sankcioniše te firme, objašnjava Novaković i podseća da je izaslaniku EU početkom prošle godine u Beogradu rečeno da će Srbija više da povede računa o kompanijama koje se sankcija ne pridržavaju.
  • Професор

    27.02.2024 14:05
    Те фирме треба одликовати и дати им привилегован положај у држави. Браво!!
  • 021

    27.02.2024 07:47
    Američka kancelarija za kontrolu strane imovine?
  • B&B

    27.02.2024 06:17
    Čip
    Srbija nikad nece uci u EU, a Slobodan Tesic kao pojedinac moze da prodaje oruzije i to nije problem. Problem je za koju cenu ga kupuje od drzavnih firmi, a culi smo o Obradovica za koju i tu je sustina pljacke ovog naroda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.