"Za razvoj nacionalnog identiteta": Za nacionalnu čitanku 320 miliona dinara iz budžetske rezerve

Ministarstvu prosvete raspoređeno je 320 miliona dinara (2,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola.
"Za razvoj nacionalnog identiteta": Za nacionalnu čitanku 320 miliona dinara iz budžetske rezerve
Foto: 021.rs
Ova sredstva su i prvobitno, prema budžetu za 2024, bila namenjena Ministarstvu prosvete, samo za projekat izgradnje obrazovno-naučnih centara, piše Nova ekonomija.
 
Međutim sada se novac namenjen za taj projekat prenosi u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuje Ministarstvu prosvete za projekat "nacionalna čitanka".
Nacionalna čitanka predviđena je izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima koje su usvojene u oktobru 2023. godine gde je propisano da se radi o obaveznom nastavnom sredstvu za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.
 
"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine", piše u Zakonu.
Nacionalna čitanka obuhvata sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
 
Čitanka, kako se navodi, obuhvata sadržaje predmeta prvog i drugog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, trećeg i četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
 
Kako predviđa Zakon, sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u budžetu Srbije.
 
Način i rokove dodele i vraćanja udžbenika i nacionalne čitanke koji se finansiraju sredstvima iz budžeta utvrđuje Vlada (Srbije).
  • Ok 2

    27.02.2024 19:05
    Koji botovi
    Kako je moguće da su svi komentari manje više od nas istomišljenika, a da ima toliko minusa na svakom komentaru. Znači botovi lupaju recke, a nemaju stila da napišu koji redak. Ccc...
  • Мирјана

    27.02.2024 18:58
    Зашто је проблем да у држави Србији постоји национална читанка и да се изучава национална, српска историја? До када више да Срби буду грађани другог реда у својој држави?
  • zztop

    27.02.2024 18:34
    A jesu li SPC i pomfritije dali svoj doprinos u ovome ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.