Zeleno-levi front zatražio formiranje komisije u Skupštini Srbije za ispitivanje akušerskog nasilja

Poslanica "Zeleno - levog fronta" (ZLF) Marina Mijatović izjavila je da je ta stranka podnela zahtev Skupštini Srbije za formiranje komisije koja bi ispitivala činjenice u vezi sa akušerskim nasiljem.
Zeleno-levi front zatražio formiranje komisije u Skupštini Srbije za ispitivanje akušerskog nasilja
Foto: Pixabay
Mijatović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je glavni cilj da ta komisija "donese neke preventivne mere", koje bi doprinele da se eliminiše problem akušerskog nasilja.
 
Ona je istakla da su registrovani brojni primeri akušerskog nasilja, "ali da institucije nisu reagovale".
"Ideja je da se pokrenu svi mehanizmi zaštite, ne samo u okviru zdravstvenog sistema, već da se pokrenu i druge institucije, koje imaju nadležnost da utiču na rad zdravstvenih institucija, i da pomognemo da se reproduktivno zdravlje žena više zaštiti", rekla je Mijatović.
Istakla je da je cilj da se ispitaju "svi navodi i podnete prijave", da bi se videlo koliko ima prijava, kojim institucijama su se podnosile, i u kojoj fazi se nalaze ti postupci.
 
"Naša tema povodom akušerskog nasilja je da proverimo kapacitete zdravstvenih ustanova i kvalitet pružanja akušerskih usluga. Nadamo se da će komisija biti formirana i da će u određenom roku predložiti mere koje će biti efikasne i doneti neke rezultate", zaključila je Mijatović.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija