Srbija se nije uskladila sa novom odlukom EU o Ukrajini, a jeste sa odlukom o Tunisu

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU povodom situacije u Ukrajini.
Međutim, zajedno sa ostalima iz regiona podržala je odluku koja se odnosi na situaciju u Tunisu.
Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 29. januara 2024. usvojio odluku (CFSP) 2024/422 o produžetku ranije odluke iz 2014, vezano za restriktivne mere zbog ruskih akcija koje destabilizuju situaciju u Ukrajini  za još šest meseci, do 31. jula 2024. godine.
Sa tom odlukom Saveta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana izuzev Srbije - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH - koje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.
 
Zajedno sa ostalim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija) Srbija je podržala restriktivne mere koje su usmerene protiv određenih lica i entiteta zbog situacije u Tunisu, koje se redovno produžavaju od 2011. godine.
  • Fotije

    29.02.2024 16:22
    Ne zanima nas eu. Samo BRICS.
  • Joca

    29.02.2024 15:36
    Bilo bi čudno da je drugačije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.