PEN centar: O lektiri ne može da odlučuje sindikat policije, o tome raspravljaju stručnjaci

Srpski PEN centar izrazio je zaprepašćenje vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od škola u Srbiji da se roman "Dorotej", čiji je autor Dobrilo Nenadić, ukloni iz školske lektire.
PEN centar: O lektiri ne može da odlučuje sindikat policije, o tome raspravljaju stručnjaci
Foto: Pixabay

"Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu", navodi se u saopštenju i dodaje da je takav zahtev proistekao iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti.

Prema navodima, osim što je izraz nerazumevanja književnosti, taj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji.
 
"O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije. Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu", tvrde iz tog centra.
Oni odbacuju svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti.
 
"Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire. Pružamo podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta", poručili su iz te organizacije i dodali da je pitanje lektire važno i da se o njemu može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima.
  • Zebra

    01.03.2024 11:33
    Kakva nam je policija, zaista sam iznenađen da imaju nekog ko zna da čita…
  • Petar

    01.03.2024 11:25
    Država ima svoje organizacije koje služe za "pripremu terena". Ako nešto treba da se pegla, stvara se privid zahteva ili saglasnosti javnosti da bi se kobajagi simulirala legitimnost.
  • Hana

    01.03.2024 10:26
    Aman, ljudi, shvatite: ta samoproglašena organizacija nema nikakve veze s policijom! Postoje podaci o tome, proverite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija