Građani u Beogradu i Novom Sadu odali poštu Navaljnom

Nekoliko stotina građana odalo je večeras poštu vodećem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod Ambasade Rusije u Beogradu.
Građani u Beogradu i Novom Sadu odali poštu Navaljnom
Foto: FoNet (arhiva)
Građani Beograda, kao i Novog Sada, odazvali su se na poziv porodice Navaljnog i njegovih prijatelja i saradnika da večeras u 19.00 dođu kod memorijala postavljenih u njegovu čast širom sveta.
 
Memorijal se u Beogradu nalazi kod Ambasade Rusije, gde su se u tišini okupili građani, među kojima su i državljani Rusije koji žive u glavnom gradu Srbije.
Na skup ispred Ambasade Rusije pozvala je nevladina organizacija Rusko demokratsko društvo.
 
Predstavnik Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin izjavio je da se "zaostavština ruskog opozicionara – mladi, slobodni ljudi, večeras nalazi ispred Ambasade Rusije u Beogradu i na memorijalima širom sveta".
"Zaostavština Alekseja Navaljnog je večeras pred vama. To su mladi, slobodni ljudi koji su budućnost Rusije. Neki od njih su primorani da skitaju po svetu, kao mi ovde, dok je deo njih još zatočen u Rusiji. Ali mi verujemo da će ova, ovakva Rusija pobediti. Putin je ubica i goreće u paklu, a ime Alekseja Navaljnog nosiće i krasiti mnoge ulice, trgove, aerodrome“, rekao je Nikitin za N1.
 
Naveo je da u ovom trenutku postoji više od 10 slučajeva oduzimanja ili neprodužavanja boravka Rusima u Srbiji i dodao da je reč o ljudima koji su podržavali i podržavaju Navaljnog i koje vlast smatra bezbednosnim rizikom po Srbiju.
 
Komemorativni skup kod Ambasade Rusije u Beogradu, na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi, održan je i 16. februara, kada su ruske vlasti saopštile da je Navaljni umro u kaznenoj koloniji u Sibiru.
 
Cveće u čast Navaljnog, koji je u trenutku smrti imao 47 godina, građani su položili i 21. februara ispred Ambasade Rusije u Beogradu i u centru Novog Sada.
 
Navaljni je danas sahranjen u Moskvi.
  • Novosadjanka

    02.03.2024 07:53
    cool
    Siguran si? Pitao si ih odakle su? E, pa bilo je i nas iz Novog Sada. Bio si i ti ako to znas.
    Podrska svim Rusima i Ukrajincima koji su protiv diktatora!
  • Професор

    01.03.2024 23:19
    Када су се Срби окупљали испред амбасаде Русије било нас је преко 10.000 и клицали смо Русији и Путину а ово су Руси и Украинци љубитељи запада.
  • w/e

    01.03.2024 23:16
    cool
    Gradjani koji su se nedavno doselili iz Ukrajine i Rusije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija