Nemačko ministarstvo: Izveštaj o izborima u Srbiji jasan, teren je bio nagnut na jednu stranu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je večeras da je konačni izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji jasan.
Nemačko ministarstvo: Izveštaj o izborima u Srbiji jasan, teren je bio nagnut na jednu stranu
Foto: 021.rs
Navode da je sada od ključnog značaja da vlast u potpunosti primeni sve preporuke iz tog dokumenta.
 
"Konačni izveštaj ODIHR-a je jasan: Na nedavnim parlamentarnim izborima u Srbiji teren je bio nagnut na jednu stranu i uočeni su nepravedni uslovi za kandidate. Sada je od ključnog značaja da se u potpunosti primene sve preporuke. ODIHR je spreman da pomogne", objavilo je na mreži "X" ministarstvo koje vodi Analena Berbok.
U konačnom izveštaju ODIHR-a, objavljenom 28. februara, nalazi se 25 preporuka, od kojih je sedam prioritetnih.
 
Između ostalog, ODIHR je preporučio da neophodne izmene zakona treba inicirati mnogo pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces zasnovan na širokom političkom konsenzusu.
Jedna od preporuka je i da treba ponovo razmotriti relevantne zakone, propise i praksu kako bi se olakšalo sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće političkih partija i nevladinih organizacija.
 
U izveštaju se navodi i da vlasti Srbije treba da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i na zaposlene u javnim službama i državnim institucijama i preduzećima, kao i da ojačaju mehanizme nadzora.
 
Kao ozbiljne nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači uočili navode se slučajevi kupovine glasova, ubacivanja više glasačkih listića, grupnog glasanja, neprimerenog uticaja na glasače, organizovanog dovođenja glasača.
 
Uprkos navedenom, najviši zvaničnici Srbije govore da izveštaj potvrđuje da nije bilo izborne krađe, dok vodeća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" tvrdi suprotno - da izveštaj ODIHR-a potvrđuje da su izbori 17. decembra pokradeni.
 
Rot: Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću
 
Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot istakao je da je izveštaj ODIHR o izborima 17. decembra u Srbiji u potpunosti potvrdio ogromne neregularnosti i organizovanog sređivanja biračkog spiska, kao i seljenje fantomskih birača.
 
"Izbori nisu bili ni fer ni slobodni. Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću", napisao je Rot u objavi na mreži "X", uz objavu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.
  • Торенте

    02.03.2024 09:04
    Само се ви ослањајте на странце.
    Да им не испуњава захтеве одавно би га склонили.
  • Zare

    02.03.2024 08:23
    Izjava je apsolutno dobronamerna i iskrena sto i jeste karakteristika danasnjeg nemackog drustva. To pisem iz licnog iskustva.
  • Sale

    02.03.2024 08:21
    Radikal je doveden da reši Kosovo. Dao je sudstvo, policiju, Gazivode, pozivni broj, opštine na severu, poliviju, dao lične karte, tablice, daće dinar daće školstvo i zdravstvo... Ispunjava zadatak i zato ovde može da krade, prebija, preti, ucenjuje... neće mu biti ništa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.