Brnabić odgovara nemačkom ministarstvu: Zašto ne primenite preporuke koje ODIHR ima za vas?

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na ocene o izborima u Srbiji predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota i nemačkog ministarstva spoljnih poslova.
Brnabić odgovara nemačkom ministarstvu: Zašto ne primenite preporuke koje ODIHR ima za vas?
Foto: 021.rs
Poručila im je da "umesto što daju sebi slobodu da dele pokroviteljske savete drugima, treba da primene preporuke koje je ODIHR uputio Nemačkoj", navodeći da nijednu nisu implementirali od 2017.
 
Nemački MSP i Rot ranije danas su komentarisali ODIHR izveštaj o izborima 17. decembra u Srbiji, navodeći da je "teren bio nagnut na jednu stranu i da su uočeni nepravedni uslovi za kandidate", kao i da tako ne funkcioniše demokratija.
"Dragi Mihaele Rote i nemački MSP, umesto što delite svaku svoju misao o pitanjima drugih zemalja i umesto što sebi dozvoljavate slobodu da dajete pokroviteljske savete drugima, zašto, zajedno sa drugim nemačkim institucijama, ne primenite preporuke koje ODIHR ima za vas? Izgleda da niste implementirali nijednu od 2017. To, moj dragi Mihaele Rote, nije funkcionalna demokratija", poručila je ona.
 
Rot je prethodno, povodom ODIHR izveštaja o izborima u Srbiji, napisao na mreži "X": "Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću".
 
 
Ana Brnabić je dodala da je, s druge strane, "Srbija, zapravo, u poslednjih sedam godina u potpunosti, uglavnom ili delimično primenila 54 preporuke".
"Kao rezultat, u poslednjem izveštaju ODIHR, imamo manje preporuka nego u prethodnom. Upravo suprotno, Nemačka trenutno ima duplo više preporuka nego u prethodnom izveštaju. To je prilično zabrinjavajući trend", navela je Brnabić.
 
Dodala je da je sada apsolutno ključno da Nemačka u potpunosti implementira sve preporuke, odgovarajući tako na raniju objavu nemačkog MSP koji je upravo to poručio Srbiji.
 
 
Ana Brnabić je objavila i dva dokumenta, kako je navela, ODIHR preporuke iz izveštaja o Nemačkoj o parlamentarnim izborima održanim 26. septembra 2021. i podsetnik ODIHR da Nemačka nije primenila nijednu preporuku.
 
"Nema potrebe da mi zahvaljujete. Vi bi isto učinili za Srbiju, sigurna sam", zaključila je Brnabić.
  • Trt

    03.03.2024 11:27
    @w/e

    Informacija da si pristalica nacoša ne predstavlja iznenađenje ni za koga.
  • Zoki

    02.03.2024 13:27
    Ko
    Pusti Nemce na miru nas interesuje nasa drzava. S rogatim se ne mozes bosti.
  • Boeser Wolf

    02.03.2024 10:30
    Očekivao sam da će odgovor biti na nivou 12-ogodidnjeg deteta, ali je odgovorila ipak kao da ima 6 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.