Opozicija: SNS priznao da su izbori bili pokradeni, novi izbori pod novim uslovima

Opozicija ocenjuje da novi izbori u Beogradu predstavljaju priznanje Srpske napredne stranke da su izbori 17. decembra bili pokradeni.
Opozicija: SNS priznao da su izbori bili pokradeni, novi izbori pod novim uslovima
Foto: 021.rs
Odbornik u Skupštini Grada Beograda koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović izjavio je da očekuje nove beogradske izbore pod novim uslovima.
 
On ocenjuje da je Srpska napredna stranka današnjom odlukom da se ide na nove beogradske izbore priznala da je izgubila decembarske izbore i da je bilo izborne krađe.
"Očekujem nove izbore pod novim uslovima. Mi tražimo da se ispune sve preporuke ODIHR-a", rekao je Obradović.
 
Ocenio je da će vlast pokušati da ne ispuni sve preporuke iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).
Grbović: Izbori u najkasnijem mogućem roku
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana, poslanik Pavle Grbović poručio je da je najavljene ponovne izbore za gradsku vlast Beograda potrebno održati što je kasnije moguće da bi se sprovele preporuke iz izveštaja ODIHR-a.
 
"Novi izbori u Beogradu predstavljaju zvanično priznanje Srpske napredne stranke da su izbori 17. decembra bili pokradeni. Novi izbori moraju da se održe u najskasnijem zakonskom terminu kako bi se sprovele sve preporuke ODIHR-a, prvenstveno one koje se odnose na sređivanje biračkog spiska", poručio je Grbović.
 
Naveo je da očekuje aktivno uključenje institucija Evropske unije (EU) da bi se osiguralo da naredni izbori neće biti pod istim uslovima kao prethodni i da bi se "predupredile potencijalne nove mahinacije režima".
 
Veselinović: Predstoji borba za uslove 
 
Nosilac beogradske liste koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović ocenio je najavljeno ponavljanje izbora za gradsku vlast u Beogradu kao pobedu i podvukao da predstoji borba za bolje izborne uslove.
 
"Ponavljanje izbore u Beogradu je pobeda kontrolora, građana koji su snimali i slikali prevare, posmatrača, civilnog društva, članova republičke i gradske izborne komisije, kao i cele opozicije", naveo je Veselinović.
 
NADA: Prvo dogovor o fer izborima
 
Koalicija NADA navodi da "novi izbori u Beogradu mogu biti put za rešavanje političke i institucionalne krize samo pod uslovom da budu održani uz sređivanje biračkog spiska i otvaranje medija kako se ne bi ponovile nepravilnosti sa izbora održanih 17. decembra". 
 
"Koalicija NADA koji čini Novi DSS i POKS će učestvovati u razgovoru sa svim relevantnim političkim subjektima u Srbiji o definisanju uslova kako bi građani na tim izborima mogli slobodno da biraju", navode u saopštenju.
 
Ponoš: Na izborima biramo između Srbije i SNS-a
 
Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je da se na ponavljanje beogradskih izbora ide jer "vlast nema većinu čak ni uz pokradene izbore".
 
"Krađa im nije prošla, niti poricanje te krađe. Nije im bilo korisno svađanje sa svetom na tu temu, niti igra sa kvorumom. Sada se izbori ponavljaju iako oni to neće nazvati tako. Mi ćemo se zalagati da na izborima nastupimo ponovo zajedno. I ne samo mi iz koalicije Srbija protiv nasilja, već da ponudimo mogućnost da se njoj priključe svi koji žele da menjaju ovaj grad. Ti izbori treba da budu mi ili oni, Šapić i Šešelj ili Beograđani, SNS ili Srbija", rekao je Ponoš.
 
Dačić: Spremni smo da razgovaramo o zajedničkom nastupu sa SNS-om 
 
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ta stranka spremna da razgovara sa Srpskom naprednom strankom o zajedničkom nastupu na ponovljenim beogradskim izborima.
 
"Razgovaraćemo međusobno oko toga kako će se nastupiti na izborima. Ja sam i ranije govorio da bi eventualno u slučaju ukrupnjivanja opozicionalnih stranaka i opozicionalnih blokova trebalo možda razmišljati o nekom zajedničkom nastupu. Tako da mi smo spremni da razgovaramo i o tom nekom zajedničkom nastupu na gradskim izborima i na ovim lokalnim izborima koji nakon toga slede", izjavio je Dačić.
  • BGD 011

    03.03.2024 19:09
    SNS u pripremi da opet krade
    Opet ce na dan izbora Beograd preplaviti "turisticki" autobusi iz Republike Srpske, pa i desetine autobusa sa kosovskim tablicama, ciji vizaci nevesto kazuju kako su samo na prolasku kroz Beograd. Cak ce se i Kurti potruditi da svom kompanjonu Vucicu pomogne, her je njihov dijalog uvek plodonosan za obojicu. Naravno, uobicajeno prijavljivanje po stotinak dusa u tridesetak kvadrata iz nedodjije van Srbije, se ocekuje i sada. SNS bez kradje obavezno gubi Beograd, a time lancano i Novi Sad, Nis, Kragujevac...
  • ZX

    03.03.2024 08:11
    Problem je u budućnosti
    Umesto što ocenjuju prošle izbore, opozicija treba da razmišlja kako da spreči da se "demokratski" izbori ne ponove.
  • Tomas

    03.03.2024 07:14
    Demagogija je postala toliko uobičajena u Srbiji, da se više niko više ni te trudi da je izbegne. Prazne glave, prazne reči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".