Izaslanik Velike Britanije: Sporazum iz Belfasta najbolji primer za pomirenje Kosova i Srbije

Izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič rekao je da je sporazum iz Belfasta, poznat kao Sporazum Velikog petka, najbolji primer kako bi moglo da se postigne pomirenje Kosova i Srbije.
Taj sporazum je potpisan aprila 1998. godine, nakon čega su okončani sukobi između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.
 
Pič je rekao da je taj sporazum najbolji primer kako Kosovo i Srbija mogu da se pomire.
Britanski emisar je dodao da podržava dijalog koji vodi Evropska unija, koji "treba da ide ka stvaranju multietničke budućnosti i međusobnog poštovanja".
Sporazum Velikog petka je postignut nakon tri decenije sukoba.
 
Stvorio je aranžman o podeli vlasti, uključujući i izvršnu vlast i skupštinu, a bio je zasnovan na jednakom tretmanu obe zajednice, uz pravo naroda Severne Irske da se identifikuju i da budu prihvaćeni kao Britanci ili Irci, ili oboje, i da imaju i britansko i irsko državljanstvo.
 
Sporazum iz 1998. transformisao je politički i ekonomski život Severne Irske i nastavlja da služi kao okvir za pomirenje i prosperitet.
  • Srzentije

    04.03.2024 14:47
    X
    Kada je rec o Kosovu,tu gotovo svaka strana ima svoju " istoriju" dok srpska istorija prednjaci po obmanama i laznim podacima..ukratko po Kosti Novakovicu," srpska junacka vojska" je 1912 za par meseci pobila 120.000 albanaca u glavnom civila,zene i decu..ima proglas kralja koji kaze " za zene i decu stedite municiju,kad imate bajonet",sve sto je albansko je proterano,pobijeno,spaljeno..planski i sistematski po zapadnoj komisiji " uz nevidjenu varvarsku upotrebu sile " dotad nevidjena...tako je Kosovo postalo " srpsko"..dok Vojvodina na drugi nacin..
  • @B

    04.03.2024 11:54
    @B mnogo si pogrešio ! Na Kosovu je počelo sa Kosovskom bitkom i posle toga Turskom okupacijom Srbije. Pošto nije bitno ko je pobedio u jednoj bitki nego je bitno da je kasnije Srbija pobedila Tursku u ratu koji je trajao 400god i oslobodila se okupatora i oslobodila Kosovo.
    Kao što vidiš sve si pogrešio, nije ništa oko Kosova počelo sa Karađorđevićima, nego je počelo okupacijom od strane Turske pre 600 god. A završilo se oslobađanjem Kosova od Turskog okupatora u Balkanskim ratovima, a ne kao što ti kažeš "osvajanjem" Kosova. U ratu koji je trajao 400 god Srbija je oslobopdila Kosovo od Turaka.
    Shvataš? SPC crkve i manastiri su dokaz, da je Kosovo "oslobođeno" u Balkanskim ratovima od strane Srbije proterivanjem okupatora Turaka, a ne "osvojeno" !
  • Mina

    04.03.2024 01:54
    Au
    Englezi,gde nas nadjoste?Daleko vam lepa kuća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija