Podneta ustavna žalba na proterivanje osnivača Ruskog društva iz Srbije

Rusko demokratsko društvo saopštilo je da je u slučaju suosnivača tog društva Vladimira Volohonskog, koji je bio primoran da napusti Srbiju u avgustu 2023. godine, podneta ustavna žalba.
"U žalbi se iznose brojna kršenja Ustava Srbije i Evropske konvencije za ljudska prava proterivanjem koje je izvršeno bez valjalog obrazloženja, na osnovu tajnog mišljenja Bezbednosno-informativne agencije, bez da je Vladimiru pružena mogućnost da se izjasni o suštini optužbi da navodno predstavlja bezbednosni rizik po Srbiju i da ospori navode uprave", navodi društvo u saopštenju.
Tužbom se traži naknada nematerijalne štete u iznosu od 600.000 dinara, precizira se u saopštenju.
 
"Ukoliko Ustavni sud ne odluči u korist Vladimira (u razumnom roku), uslediće predstavka Evropskom sudu za ljudska prava", navode iz Ruskog društva.
Takođe se, kako dodaju, nastavlja borba te organizacije protiv proterivanja Elene Koposove, "majke dvoje dece koju isto tako bez obrazloženja proteruju iz Srbije nakon skoro pet godina legalnog boravka".
 
"Peticija protiv proterivanja Koposove je za tri nedelje prikupila blizu tri hiljade potpisa. Protiv njenog preterivanja su se izjasnile brojne organizacije, uključujući međunarodni PEN centar, srpski PEN centar, slovanački PEN centar, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i druge", navode iz društva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija