Roditelji đaka sve češće dovode advokate u školu, neki i po dva

Novi "trend" da roditelji angažuju advokata jer smatraju, na primer, da đaci ne smeju da idu kod pedagoga ili psihologa sami, otvara ozbiljna pitanja o budućnosti prosvetnog sistema.
Roditelji đaka sve češće dovode advokate u školu, neki i po dva
Foto: Pixabay
Sportski trener Miloš Ademović, koji je jedno vreme radio kao profesor fizičkog vaspitanja na zameni, od direktorke škole dobio je spisak čijoj deci sme da asistira dok preskaču kozlić, a čijoj ne, jer to uključuje fizički kontakt.
 
"Kao profesor radio sam u jednoj školi na zameni, i tamo je bila gimnastika na polaganju kada samo dobio spisak od direktorke čijoj deci smem da asistiram dok preskaču kozlić, a čijoj ne. Jer dete kada preskače kozlić, vi morate da ga uhvatite za ruku da ne bi palo, da se ne bi povredilo. Ja sam dobio spisak. Roditelji su na svom roditeljskom savetovanju potpisali čiju decu smem da dodirnem", rekao je Ademović, prenosi Blic.
On je ispričao i da je svedočio tome da roditelji dolaze sa advokatima u školu, da se poveća ocena detetu, prete da će da tuže nastavnike.
 
"To je do tog nivoa došlo", ispričao je Ademović.
Predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić kaže za "Blic" da danas svedočimo zabrinjavajućem ponašanju roditelja, pogotovo od kada su počeli da dovode advokate u škole.
 
"Ti advokati su sad neki trend. Roditelji dolaze ne sa jednim, nego sa dva advokata da brane prava deteta. Mislim da ovim stvarno uništavamo buduće generacije. Svi smo prošli kroz sistem obrazovanja, roditelj vas uvede u školu, preda učitelju i kaže, 'Evo, ovo ti je drugi tata i druga mama, i ti moraš da veruješ svome učitelju'. Nasuprot tome, danas je to poverenje urušeno i mislim da će tu biti potreban dug period da se to stvarno vrati u balans", govori Ilić za "Blic".
 
Ona kaže da je poražavajuće što je škola izgubila vaspitnu funkciju onog trenutka kada su nastavnicima nametnute mnogobrojne druge obaveze u smislu vođenja raznih pedagoških evidencija, portfolija, edukacija...
 
"Danas se sve svelo na formu. I sad se to nama praktično obilo glavu, ne samo nastavnicima, već deci i celokupnom društvu. Deca stiču elementarne osnove nekih kulturoloških, duhovnih, materijalnih vrednosti u porodici. Sve to kasnije se nastavlja u školi. Međutim, nama su praktično vezane ruke", kaže ona za "Blic".
 
Ističe da se roditelji pogrešno tumače i pravilnike koje Ministarstvo prosvete objavljuje.
 
"Sada kada se pravilnici provlače kroz medije pojavljuju se pogrešne informacije da roditelji mogu da ocenjuju nastavnike. To je netačno, ne ocenjuju roditelji nastavnike, niti će to ikad moći. Uvek je postojalo nepisano pravilo da, ukoliko se roditelji požale na profesore koji su strogi, to se i istraži, ali se uvek pokaže da deca jednostavno nisu učila ili da su roditelji previše zahtevali od dece", kaže Ilić.
 
U jednoj beogradskoj školi bili su zatečeni predlogom roditelja na školskom savetu. Kako piše Blic, sve se desilo tokom ove školske godine kada je nekoliko roditelja pokušalo da uvede i advokate u proces savetovanja, ili pojačanog vaspitnog rada. Tražili su i da se zabrani pedagogu i psihologu da razgovaraju sa decom bez svog prisustva advokata. Ni u jednom slučaju takav zahtev roditelja nije prihvaćen.
 
Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da ga više ništa ne iznenađuje.
 
"Konkretan slučaj sa nastavnikom fizičkog me ne iznenađuje. Kada je u pitanju dolazak advokata u školu, to je sada postala praksa, naročito izražena kada se vodi vaspitno-disciplinski postupak. Roditelji često tada angažuju advokate. Lično sam imao dve situacije u kojima je učenika zastupao advokat. Nisam imao slučajeve da dovode advokate da poprave ocene, ali nam stalno prete inspekcijama", rekao je Markov.
On se osvrnuo i na zahteve da dete ne sme samo da ide kod psihologa i pedagoga, već u prisustvu advokata ili roditelja.
 
"Roditelji prete da dete ne ide nikako kod psihologa i pedagoga, traže advokata, i misle da je to loše po dete. Psiholog i pedagog rade u službi deteta, oni su tu da pomognu detetu da savlada neki problem. Meni lično je to roditeljski hir, u takvim situacijama škola teško postupa, vezane su nam ruke. Ostaje nam da se obratimo Centru za socijalni rad, ali po pravilu oni ne reaguju jer su zatrpani poslom", dodaje Markov.
  • Prekoredni

    12.03.2024 01:10
    Izgleda da je do roditelja
    najbolje da škole budu u zatvorima da imaju sve što ide uz to.
    Meni izgleda kao da bi roditelji u školama da primene zahvate sa posla.
  • Tvrtko

    08.03.2024 10:38
    Nema
    Ima li tog dna, da ga već jednom dotaknemo pa da krenemo ka gore?!
  • Jelena

    08.03.2024 06:26
    Radim u vrtiću, kao spremačica, kakve generacije dece će tek da dolaze ovo je ništa. U manjim grupama se deca ponašaju kao "mali teroristi" kakvi će oni biti za koju godinu? A u školama kod omiljene učiteljice se deca iz SNS redova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija