Dačić: Vlada Srbije podnosi kandidaturu za punopravno članstvo u Frankofoniji

Vlada Srbije je odlučila da podnese kandidaturu za promenu statusa u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije kako bi postala njena punopravna članica, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Obraćajući se okupljenima u Palati "Srbija", na svečanom otvaranju Meseca Frankofonije u Srbiji, Dačić je izrazio nadu da će sve članice međunarodne organizacije Frankofonije dati punu podršku kandidaturi Srbije, "priznajući je na taj način kao ravnopravnog partnera u izgradnji čvrstih temelja saradnje", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.
"Čast mi je da sa vama večeras podelim odluku vlade Srbije da podnese kandidaturu za promenu statusa u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije i postane punopravni član ove otvorene, univerzalne i jedinstvene zajednice - branioca kulturne raznolikosti i promotera principa solidarnosti u službi mira, demokratije i održivog razvoja", rekao je Dačić.
 
On je rekao da Srbija "ostaje pouzdan partner na svim nivoima saradnje" i dodao da "upravo kao takva želi da pruži pun doprinos Međunarodnoj organizaciji Frankofonije i ostvarenju njenih strateških ciljeva".
"Smatram da nam je ovakav pristup neophodan u vremenu oštrih polarizacija u svetu, sukoba i nepoštovanja osnovnih principa i vrednosti na kojima i Frankofonija počiva. Budite sigurni u spremnost Srbije da se angažuje na sprovođenju ove zajedničke misije", naveo je Dačić.
 
Šef srpske diplomatije je kazao da Mesec Frankofonije predstavlja "dragocenu priliku" da se, pored slavljenja francuskog jezika i kulturne raznovrsnosti frankofonih zemalja, frankofonoj zajednici u Srbiji na najbolji način predstavi i bogata kultura Srbije i njena duboka povezanost sa kulturama frankofonog sveta.
 
"Danas, više nego ikad, upravo ta kulturna povezanost, ali i raznolikost frankofonog sveta, koja predstavlja srž i stožer Međunarodne organizacije Frankofonije, mora biti iskorišćena kao faktor mira, u svetu opterećenom mnogobrojnim i međusobno povezanim krizama", kazao je Dačić.
 
Dodao je da Međunarodna organizacija Frankofonije danas, pola veka posle nastanka, okuplja više od trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija i predstavlja mesto na kome se može tražiti odgovor na mnogobrojne globalne izazove.
 
"Težeći punopravnom članstvu u ovoj organizaciji, Srbija upravo želi da bude deo tog odgovora, zasnovanog na saradnji, solidarnosti i sinergiji svih članica. Takođe, Srbija želi da se dodatno uključi u sve aktivnosti Frankofonije koje imaju stvarni uticaj na stanovništvo frankofonog sveta, jer samo zajedničkim snagama možemo izgraditi aktivnu, inkluzivnu, uticajnu i odlučnu Frankofoniju, zasnovanu na različitostima koje nas spajaju i koje slavimo tokom meseca marta", naveo je Dačić.
  • Nikola

    09.03.2024 14:26
    Punopravna članica Frankofonije??? :):):)
    Svaka čast! :):):)
    A punopravna članica EU???? Malo teže:):):)
    Hahahah
  • Ralle

    09.03.2024 13:55
    Dokle ce ovaj vise da nam mozak ispira..ziv i zdrav bio ali makni se vise...
  • Particulare matter

    09.03.2024 13:10
    Crni Dačiću šta bi ti danas rekao tvoj ideološki uzor Tito koji je još 1948. godine Moskvi rekao ne, kada bi video da sediš sa tim imperijalistima dok se ceo civilizovani svet a, Amerika, Japan, Kanada grupiše na jednu stranu a ti na stranu Rusije, Irana, Kube i Centralnoafričke republike? Poslao bi vas sve na Goli otok da je živ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija