Dveri i LSV-Vojvođani podržali dogovor opozicije sa ProGlasom

Srpski pokret Dveri i LSV - Vojvođani podržali "Dogovor za slobodne i poštene izbore", koji je inicirao ProGlas, a potpisale su ga "Srbija protiv nasilja" i koalicija NADA.
Pokret Dveri naglasio je u saopštenju da je od velike važnosti to što ta inicijativa nije ideološki obojena, već govori o neophodnosti popravljanja izbornih uslova.
 
"Srbija u ovom trenutku nema pravi demokratski sistem u kome bi građani slobodno birali svoje predstavnike u izbornim utakmicama, već se na veliki broj njih vrši pritisak da zaokruže vladajuću Srpsku naprednu stranku. Ako tome dodamo da su sve televizije sa nacionalnom frekvencijom pod direktnom kontrolom vladajućeg režima, jasno je da većina građana ne može ni da se adekvatno informiše", saopštio je Pokret Dveri.
Što se tiče izbora u Beogradu, Dveri su ponovile stav da "nijedan opozicioni glas ne sme ostati ispod cenzusa" kako se ne bi ponovila situacija iz prethodna dva izborna ciklusa kada je opozicija u ukupnom zbiru glasova odnosila pobedu, ali nijednom nije mogla da formira vlast jer su pojedine opozicione liste ostajale ispod cenzusa. 
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani (LSV) takođe je pružila podršku "Dogovoru za slobodne i poštene izbore".
"Smatramo da je građanima Srbije uskraćeno pravo na slobodne, demokratske i fer izbore, i ako Srbija želi da postane moderna, evropska država, mora da obezbedi sve preduslove za pošten i demokratski izborni proces", navodi LSV u saopštenju.
 
Glavni odbor LSV - Vojvođani nedavno je usvojio dokument "Pravedni izbori - put ka demokratskoj Srbiji" kojim se traži obezbeđivanje standarda za fer i slobodne izbore putem izmene izbornih propisa, ali i obezbeđivanje uslova za adekvatno sprovođenje propisa.
 
LSV je najavila da će taj dokument narednih dana poslati svim demokratskim opozicionim strankama, inicijativi ProGlas, kao i organizacijama koje se bave analizom izbornog procesa u Srbiji. 
  • MK

    10.03.2024 19:36
    A
    ovi ne bi nikako da odmaste svoje brke
    Kome normalnom smetaju slobodni i pošteni izbori, samo Oskaru i njemu bliskim ljudima i kumovima
  • MK

    10.03.2024 18:47
    koalicije
    Sve mi ovo liči na protivprirodne saveze i, kako se to nekad govorilo - neprincipijelne koalicije. Jedino što im je zajednično - svi bi da omaste brke makar poslaničnim platama, jer nešto više ipak teško da bi dobili.
  • Xxl

    10.03.2024 18:17
    LSV kako vetar duva te u vladu te malo opozicija ne bi li opet nekako ušli na mala vrata, ljigaši na vrhu stranke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija