Pre 21 godinu ubijen Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 21 godinu ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.
 
Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Dušan Krsmanović, bivši pripadnik zemunskog klana osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, nedavno je pušten iz zatvora nakon 20 godina robije.
 
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
 
Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
 
Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.
 
Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
  • Trt

    14.03.2024 14:09
    @Secamo se dobro

    I dan-danas u svim urbanim sredinama ta politička opcija ima daleko veću podršku od svih lizača kašika i branitelja Kosova skupljenih na gomilu.
  • Didi

    12.03.2024 11:53
    Nezaborav
    Zoran je imao inteligenciju, obrazovanje, elokventnost, viziju, manire, harizmu.
    Nažalost, upustio se u borbu sa vetrenjačama. Snažna i duboka je bila nada koju je ulio onima koji su prepoznali njegov pitencijal, da bi jednoga dana Srbija mogla da bude pristojno mesto za život.
    Na našu nesreću, pobedila je i i dalje vlada neotesana rulja nespremna da prihvati tekovine civilizovanog sveta, zatucana i žedna krvi, zadojena lažnim patriJotizmom.
    Narod sa takvom greškom u genetskom kodu, koji za bolje i nije.

  • /

    12.03.2024 11:51
    /
    djindjic nikada nije rekao da smo ekonomski tigar i obecavao kule i gradove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija