Veterinar Terzin: Radnicima u Srbiji omogućiti bolovanje za vreme bolesti ljubimca

Stigmatizacija ljudi koji imaju kućne ljubimce postaje sve manja, jer jača svest da su životinje često kao član porodice, rekao je FoNetu veterinar Vladimir Terzin.
Veterinar Terzin: Radnicima u Srbiji omogućiti bolovanje za vreme bolesti ljubimca
Foto: Pixabay
Terzin je dodao da svakako treba raditi još na tome da im se olakša život, između ostalog i omogućavanjem ljudima da koriste slobodne dane za vreme bolesti ljubimca.
 
Terzin je u serijalu razgovora Stigma podsetio da se još 2009. godine, učestvujući u radnoj grupi za donošenje Zakona o dobrobiti životinja, zalagao za uvođenje "bolovanja" za vlasnike kućnih ljubimaca.
Kako je naglasio, iako takav predlog nije unet u zakone, svest poslodavca se vremenom menjala.
 
On tvrdi da u sedamdesetak odsto slučajeva poslodavci izlaze u susret zaposlenima i daju im slobodne dane zbog bolesti i brige o ljubimcima.
To je, prema njegovom mišljenju, ipak potrebno uneti i u zakone, kako bi sve bilo pravno regulisano i kako bi za vreme tog odsustva zaposleni imali zagarantovanu punu zaradu.
 
Prema njegovim rečima, jedina prepreka da se tako nešto sada sprovede su male izmene Zakona o radu.
 
Takva odredba uvedena je u zakonodavstvo mnogih evropskih zemalja, tvrdi Terzin, uveren da je to jasan znak da je tako nešto moguće i u Srbiji.
 
Ipak, i bez tih izmena, napominje Terzin, poslodavci i zaposleni to pitanje mogu regulisati unošenjem takve klauzule u ugovor o radu koji potpisuju.
 
On je ocenio da je uvođenje mogućnosti za uzimanje slobodnih dana zbog bolesti ljubimca veoma važno, jer lečenje nekada može da traje dugo, da iziskuje punu negu i stalno prisustvo vlasnika.
  • Vule

    15.03.2024 11:46
    šefe
    papagaj mi se nešto loše oseća. Ćao ćao......
  • X

    15.03.2024 10:40
    X
    Još uvek nema razumevanja za slobodne dane i radno vreme zaposlenih majki male dece. Ajde da se drzimo prioriteta. Prvo resiti sve problematicne aspekte vezane za ljude, pa onda mozemo dalje...
  • Boro iz Pobede

    15.03.2024 06:27
    Deciji dodatak za kucnog ljubimca do 10 godine a posle toga penzija u visini prosecne penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.