"Pretnja je pretnja": ANEM počinje kampanju posvećenu zaštiti novinara

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) danas započinje medijsku kampanju "Pretnja je pretnja", posvećenu sistemu prevencije i zaštite novinara i novinarki, koja će trajati do kraja marta.
Cilj kampanje je da ukaže da već dugi niz godina brojni medijski radnici širom Srbije dobijaju pretnje isključivo zbog toga što profesionalno, objektivno i nepristrasno rade svoj posao.
 
Najveći broj tih pretnji su tako formulisane i "spakovane" da Krivični zakonik ne može da ih prepozna kao takve, usled čega ne mogu ni da budu procesuirane, navodi ANEM.
Kampanja "Pretnja je pretnja" ukazuje da je neophodno izmeniti Krivični zakonik. 
 
Time bi se olakšala pravna kvalifikacija pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara koje se često odbacuju zbog pravne neutemeljenosti.
U sklopu kampanje objavljen je "Leksikon pretnji" koji sadrži istinite pretnje koje su novinari iz Srbije primili putem različitih komunikacijskih kanala. Elektronska verzija "Leksikona pretnji" nalazi se OVDE
 
Video spot "Upakovane pretnje" koji je ANEM uradio u saradnji sa autorom Veljkom Golubovićem i agencijom New moment možete pogledati OVDE.
 
Kampanja se realizuje u sklopu projekta "Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji" koji ANEM sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.
 
Ovaj projekat obuhvata aktivnosti Stalne radne grupe za bezbednost novinara i koordinaciju SOS sigurne linije za prijavljivanje pretnji ili drugih slučajeva koje novinari osećaju kao ugrožavanje. 
 
SOS sigurna linija otvorena je 24 časa, sedam dana nedeljno sa operaterima koji su članovi SRG, ali i advokatima koji se bave zastupanjem novinara i redakcija uz pružanje besplatne pravne pomoći novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost. 
  • Паор

    14.03.2024 16:23
    Слажем се
    Да, тачно је то, за осуд су и оне из дневног листа 'Данас', ТВ Н1, ТВ Нова С, и сл.

    Дакле, све претње и увреде заслужују осуду и оне Ана Лалић, и Драгана Ђиласа, па и оне од неког Ћуте, Алексића, Бркића, Бакића, и др.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.