Enormno visok račun: Struju mesečno plaća 5.000, sad mu stigao "ceh" od 60.000 dinara

Bitka građana Srbije sa Elektroprivredom Srbije oko neobjašnjivo velikih računa za struju se nastavlja, a Beograđanin Zoran Z. je, kako se čini, ovog puta "pobednik".
Enormno visok račun: Struju mesečno plaća 5.000, sad mu stigao "ceh" od 60.000 dinara
Foto: 021.rs
Naime, njemu je za potrošnju električne energije u februaru stigao račun koji je čak 12 puta veći od uobičajenog, odnosno iznosi 60.543 dinara, piše Nova.rs.
 
Građani Srbija se od decembra prošle godine "bore" protiv uvećanih računa za struju, kada se ovo preduzeće našlo na meti hakerskog napada. Od tada su počeli da se javljaju građani koji su dobili uvećane račune za decembar, januar, pa i februar i to nekoliko puta veće od uobičajenih.
Slučaj Zorana Z. koji je Nova.rs dostavio račun za februar definitivno prednjači među ostalima jer je njegov račun čak 12 puta veći od prethodnih odnosno iznosi 60.543 dinara.
 
Zoran za Nova.rs kaže da je umalo pao u nesvest kada je sinoć, u kasne sate, uzeo račune iz sandučeta.
 
"Ja sam još uvek u šoku, verujte mi. Prosto mi nije jasno kako su mi napravili račun od 60.000 dinara. Znači, oni su napravili, a ne ja, jer kako bih mogao da potrošim toliko struje ako svaki mesec dobijam 5.000 dinara, a nisam radio ništa neuobičajeno? Prostom logikom je to neverovatno. Zaista želim da u EPS-u ispitaju ovaj račun i da urade šta treba jer ja ga platiti neću. Nema šanse da dam celu platu na račun za struju", kaže Zoran.
Kako objašnjava, ceo stan od 50 kvadrata greje TA peć koju isključivo pali noću, kada je jeftina struja. Živi sam, preko dana je na poslu, te nema dodatnih utrošaka električne energije.
 
"Baš vodim računa o tome, grejem se na TA peć, ona je zaista sjajna, održava toplotu preko dana i to tako funkcioniše nekoliko godina unazad. Što se tiče veš mašine i pranja veša, praktikujem da je upalim u toku noći. Nemam mašinu za sušenje veša, nemam mašinu za pranje sudova, dakle ništa mi ne drnda po ceo dan, kako to obično zna da bude u punoj kući ljudi, ali ja sam sam i nema potrebe za tim. Zato se pitam: odakle meni račun od 60.000 dinara? Šta sam ja to potrošio više nego u januaru i decembru kad je čak i bilo hladnije", pita on.
 
Nova.rs navodi i primer Nikole J. iz Beograda koji je dobio račun za januar u iznosu od 17.000 dinara, iako u stanu skoro da nije ni boravio, potom Naim Leo Beširi koji je dobio sedam puta veći račun od uobičajenog, a poseban slučaj bio je Milan S. kom je pre samo tri meseca stigao račun za struju od svega 468 dinara, na kom je pisalo da u decembru nije potrošio ni jedan kilovat. Ipak, nedavno mu je stiglo duplo iznenađenje - dva računa od EPS-a i to u iznosu od ukupno 26.000 dinara.
 
Ako i vama i dalje stižu uvećani računi za struju, OVDE je oputstvo šta možete da uradite u vezi sa tim.
  • Za 212

    15.03.2024 08:52
    Poštenjačina
    Koliko bi bila jeftina struja u ekonomskom tigru da odvajkada EPS ne uhlebljava džabalebaroše, zabavljačice, da se nedaje besplatna struja raznim preduzećima a pogledajte ne samo NS već i okolna sela, faktički nigde se iz dimnjaka nedimi (negreju se na gas, drva, ugalj naftu već na struju). Muka mi je kad plaćam u Elektrovojvodini a, stari ljudi a i mladi drže račune sa nekoliko brojila nigde potrošnja nije veća od 15000din.Kao i ovaj, 212 što troši mesečno 10KW,mesečno,što je nemoguće. Nastradaju kao i uvek poštenja čine kao ja. Nisam pomenula ovi što rudare kriptovalute. Ako plaćaju regularnu struju posao im se neisplate.
  • Mira

    14.03.2024 23:02
    @ Zoran
    Struja poskupela pa oni što rudare kačese na tuđe brojilo. I meni se to desilo. Odvrnite glavni osigurač i čućete kako je nešto puklo. Tako će te otkačiti prikačenog. Kajem se što nisam zvala el. distribuciju pa da lopov odgovara. Posle toga ubrzo su odselili neki podstanari bili nezaposleni a standard života luksuzan
  • A212

    14.03.2024 21:24
    A tek ovo:
    Tražim da mi staro jednotarifno brojilo zamene novim dvotarifnim - traže 800€, odustanem.
    Godinu dana kasnije, bez mog znanja zamene brojilo na kojem na kraju meseca piše po 400 kWh za svaku tarifu i još 200 za 5 dana starog brojila.
    Kažu bilo je na nuli pri ugradnji.
    Potrošnja je godinama 2-10kWh mesečno sa dve LED lampe.
    Račun je bio 16.000 i morao sam platiti jer kamate kreću odmah. Inflacija je kao 6% a zašto je zatezna kamata u državnim firmama 15%?
    Valjda će jednog dana doći oslobođenje ove zemlje od bande i bagre..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.