Blumberg: Firma Trampovog zeta planira luksuzni kompleks na mestu Generalštaba

Firma Džareda Kušnera planira na lokaciji zgrade Generalštaba u Beogradu, teško oštećene u NATO bombardovanju, luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova, piše Blumberg.
Džared Kušner je zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.
 
Ova informacija stigla je tri dana pošto je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izašao u javnost sa dokumentom za koji tvrdi da je memorandum o razumevanju potpisan između dve američke firme i Vlade Srbije koju zastupa ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić.
U tom dokumentu se pominju dve američke firme - Atlantik Inkjubejšn partners (Atlantic Incubation Partners LLC) i Kušner rialti (Kushner Realty LLC) - koje bi dobile lokaciju u centru Beograda na korišćenje bez naknade na 99 godina, uz mogućnost da se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine.
 
Vesić je demantovao da je memorandum o razumevanju potpisan i rekao da će "obavestiti javnost kada se to desi".
Jovanović je rekao da je firma Kušner rialti povezana sa Džonatanom Kušnerom, rođakom Trampovog zeta Džareda Kušnera, čija se grupacija Kušner ril estejt (Kushner Real Estate Group - KRE) bavi nekretninama. Ta velika kompanija je bazirana u Nju Džerziju i postoji od 1979.
 
Prema dostupnim podacima, firma Kušner rialti je registrovana u državi Merilend i osnovana je u martu 2022. godine. Iz kompanije Džonatana Kušnera Glas Amerike nije dobio potvrdu da je firma iz Merilenda deo velike KRE grupacije i da će investirati u Beogradu.
 
Isto pitanje uputili su i komaniji Kušner baziranoj u Njujorku, čiji je vlasnik zet Donalda Trampa Džared Kušner, ali odgovor još nije stigao.
 
Druga firma koja se pominje u dokumentu, Atlantik inkjubejšn partners registrovana je u Delaveru, američkoj saveznoj državi poznatoj po of-šor kompanijama. Ta firma je osnovana u aprilu 2023.
 
Prema pisanju Blumberga, kompanija Afiniti partners (Affinity partners) u vlasništvu Džareda Kušnera vodi pregovore o tri investicije u razvoj nekretnina na Balkanu koje bi mogle da vrede više od milijardu dolara.
 
Osim lokacije u Beogradu, razgovara se i o lokacijama u Albaniji. Blumberg piše da Afiniti partners sa sedištem u Majamiju planira da pretvori albansko ostrvo Sazan u Mediteranu, koje je ranije bilo vojna baza, u luksuzno odmaralište pod brendom Aman.
 
List navodi da Afiniti takođe želi da uloži u razvoj albanskog poluostrva Zvernec, koje ima oko pet kilometara velikih belih peščanih plaža. Dodaje se da kompanija planira nekoliko velikih odmarališta u kojima bi bilo skoro 10.000 vila i hotelskih soba.
 
"Ostrvo Sazan je jedno od najnetaknutijih i najzanimljivijih mesta koje sam ikada video bilo gde u svetu", rekao je Kušner za Blumberg.
 
Blumberg navodi da je Kušner pretraživao lokacije sa svojim prijateljima - bivšim ambasadorom SAD u Nemačkoj i izaslanikom Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, i Ašerom Abehserom, i privukla ga je jedna od turističkih oblasti koja se najbrže razvija svetu.
 
Ričard Grenel je često boravio na Zapadnom Balkanu i pošto je otišao sa funkcije u Beloj kući. Nekoliko puta je bio i u Albaniji, što se može videti i po njegovim profilima na društvenim mrežama.
 
Kušner je, podseća Blumbeg, zet bivšeg predsednika Donalda Trampa i bio je viši savetnik Bele kuće. Nakon što je napustio svoj državni posao, osnovao je Afiniti, koji je vredan 3,1 milijardu dolara.
 
Firmu su podržali investitori sa Bliskog istoka bliski vlastima, sa još oko dve milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. List navodi kako kompanija razmatra mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije, centre podataka i veštačku inteligenciju.
  • Ratko

    16.03.2024 09:52
    Ja ih razumem zašto to rade i koja je korist od toga.
    Predpostavljam da je to deo dogovora sa Arapima a vezano za Beograd na vodi.
    "Videla žaba da se konj potkiva pa digla nogu".
  • Apsurdistan

    16.03.2024 09:25
    Onaj koji je bio u Vladi koja je dovela do bombardovanja a on za to vreme uzeo i uselio se u besplatan državni stan dok su drugi ginuli i dok su nam zemlju rušili a Kosmet odvajali, sada vodi Državu i poklanja istim onima koji su sva ta zlodela učinili- zgradu Generalštaba.

    NEMA gore, niže i veće izdaje.
  • Željko

    16.03.2024 08:55
    Treba ostaviti kao muzej ,malo obezbediti, ko god dodje sa zapada tek kada vide ovakva dela tek onda svate šta su uradili ,a sobzirom kako nam pišu istoriju nova generacija bi zaboravila tako da nek ostane ,a veli Trap nek se pokaže naprimer na Kosovu pa bi mu dali i Bonstil da ostane....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija