EU o slučaju Aide Ćorović: Odgovornost za ratne zločince, a ne za one koji im se protive

Pravda treba da obezbedi odgovornost za ratne zločine, a ne za one koji protestvuju zbog veličanja ratnih zločinaca.
To je izjavila portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, povodom poziva za izdržavanje zatvorske kazne koji je dobila aktivistkinja Aida Ćorović, nakon što nije platila novčanu kaznu zbog toga što je jajima gađala mural Ratka Mladića, piše Slobodna Evropa (RSE).
Portaprolka EK je istakla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi i da svaka mera lišenja slobode ili krivična sankcija mora biti opravdana i srazmerna.
 
"Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je to predviđeno članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, istakla je Ana Pisonero.
Aida Ćorović je sa koleginiciom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.
 
Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara dobila je 14. decembra 2023.
 
U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je bacala jaja u pravcu stambene zgrade i vređala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.
 
Ćorović je u četvrtak rekla da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor Padinska skela na izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca.
  • @T

    16.03.2024 13:17
    Nigde se u Ustavu ne pominje nikakav Haški sud. I ne, nikakva priča nije završena! Srbija "priznaje" Haški sud jer u suprotnom joj se preti sankcijama i maltretiranjem, kao kada bi ti "priznavao" da je tvoj novčanik u stvari moj jer ću u suprotnom ti razbiti tu tvoju glupu glavu.
  • Opozicija

    16.03.2024 10:08
    Opozicija
    Extremna levicarka morala bi da se ponosi time sto ide 60 dana u zatvor,a ne da da pravi dramu,ocigledno je laznjak ima petlju samo da prica,a kada treba da odgovara za svoje akcije onda cvili,jos jednom cu to napisati i molim vas da objavite posto na proslu vest niste objavili moj komentar,u EU tamo gde tezimo da idemo njene kolege extremni komunisti,socijalisti levicari kako god ih zvali su cesto iza rešetaka zbog ovakvih akcija.Hteo sam da kazem da je ovde sve lazno pa cak i ovakve aktivistkinje,verovatno samo uzimaju pare tim fondovima odakle se finansiraju.
  • Minhauzen

    16.03.2024 10:00
    Drage kolege…
    Sofija
    16.03.2024 • 07:09
    Ljudi mesaju babe i zabe.
    Gospodja Aida isto to sto je radila u Bg u,da uradi u bilo kojoj zemlji Evrope ili Americi bi dobila istu takvu(ili malo vecu)kaznu.
    Za muslimanske zemlje ne znam.Tamo bolje da ni ne zamisljamo sta bi bilo.

    Muka mi je već od ovih ‘znalaca’ koji tvrde ovakve gluposti: ne, ni u jednoj demokratskoj državi u evropi ili USA se to ne bi dogodilo. To sto ste Vi evropu i USA videli samo na Pinku i Russia Today to je već Vas problem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija