Vučić o sastanku sa Lajčakom: Razgovarali smo o nepodnošljivim uslovima za život Srba na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu.
Kako je naveo, razgovarali su o uslovima za život Srba posle odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara i o briselskom dijalogu.
 
Posle sastanka sa Lajčakom u Beogradu, Vučić je na Instagramu napisao da su razgovarali o nepodnošljivim uslovima za život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rešavanje pitanja važnih za opstanak Srba na Kosovu.
"Razmotrili smo mogućnosti i teme za nastavak konstruktivnih razgovora u Briselu, kao i korake neophodne za napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i za regionalnu stabilnost", napisao je Vučić.
Tenzije između Beograda i Prištine porasle su od 1. februara kada je stupila na snagu odluka Centralne banke Kosova da je evro jedino sredstvo plaćanja, čime je zabranjena upotreba dinara.
 
Predstavnici EU i SAD tražili su od Prištine odlaganje primene te odluke i rešavanje tog pitanja u okviru briselskog dijaloga, s obzirom da ona pogađa srpsko stanovništvo koje ima brojna primanja u dinarima.
 
Pitanje upotrebe dinara na Kosovu biće jedna od tema sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, 19. marta u Briselu.
  • Nikola

    16.03.2024 11:39
    @Detelinara
    Oskar nije izdajnik! Nemojte tako!
  • rale

    16.03.2024 07:34
    Zanimljivo bi bilo zamisliti šta bi sve Vučić radio da se ovo dešava oko Kosova a da on nije na vlasti, kakvi bi samo to bili vatreni govori i pozivi na akciju. Ali pošto je on na vlasti sve može da ide lagano i diplomatski.
  • zgađen

    16.03.2024 06:28
    Štetnije ne mogu biti
    Međunarodna zajednica treba da obrati pažnju i na vođine naredbe koje se sprovode na severu Kosova, a koje su van pameti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".