Eskobar: Ima veza između Banjske i države Srbije, ne tražimo od Srbije istragu, tražimo odgovornost

SAD misle da ima neke finansijske i organizacione povezanosti između napada u Banjskoj i Srbije kao države i to detaljno istražuju, kaže specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.
Gabrijel Eskobar navodi da SAD ne traže od Srbije da sprovede istragu o dešavanjima u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra, već odgovornost.
 
"Kada govorimo o zločinima koji su počinjeni (u Banjskoj), mislim da je kosovska policija kompetentno sprovela istragu. Nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obaveštajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumemo šta se desilo. Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost", kazao je Eskobar.
Upitan da li će SAD preduzeti neke mere protiv Srbije ako istraga potvrdi da je ona bila iza napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju u Banjskoj, Eskobar je rekao da "to ne može sad da komentariše".
 
On je izjavio da SAD od Srbije mnogo toga traže kad je reč o odnosima sa Prištinom i o Briselskom dijalogu, ali da "ima i stvari koje nisu povezane s dijalogom, a koje traže od Srbije", pre svega procesuiranje svih učesnika napada u Banjskoj, predvođenih bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.
"Najvažnije je da mi želimo odgovornost za napad 24. septembra. Ne samo Radoičić, svi koji su u tome učestvovali moraju biti izvedeni pred lice pravde", naveo je Eskobar.
 
Eskobar je rekao da je neprihvatljivo što je Radoičić i dalje na slobodi. Radoičić je 3. oktobra uhapšen i saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ga tereti za ilegalno posedovanje oružja i teška dela protiv opšte sigurnosti, ali je sutradan oslobođen, uz uslov da ne napušta Srbiju.
 
"Mi smo rekli i javno i privatno da on mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni begunac pod američkim sankcijama i da on ne može biti slobodan čovek. Rekli smo da mora biti optužen za sve zločine za koje može da bude optužen u Srbiji", kazao je Eskobar.
 
Upitan da li će SAD vršiti pritisak na Srbiju da izruči Radoičića Kosovu, Eskobar je rekao da je o tome prerano govoriti i dodao da ono što američki zvaničnici kažu javno - da Radoičić mora odgovarati, kažu i tokom privatnih razgovora.
 
Povodom nedavno objavljene fotografije Radoičića i ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, za koju nije poznato kada je nastala, Eskobar je kazao da je njegov komentar isti - "da je reč o osobi koja je orkestrirala napad 24. septembra i za koju nema mesta u politici".
 
Kad je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar je rekao da se od Srbije traži da prestane s kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i da shvati da će jednom, kad se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom, biti novih priznanja.
 
"Dodatno, tražimo od Srbije da osigura da sve odluke koje su donete tokom briselskih razgovora budu ireverzibilne, odnosno da lične karte, carinska dokumenta i druge stvari moraju biti unete u pravni sistem Srbije, da to ne može biti urađeno nekako ad hok", naveo je.
  • Baja

    17.03.2024 07:39
    Svi zaboravili kaubojske fiomove. Odavno nisu IN i retko ih ima na televiziji. Uvek na kraju ima neki šerif koji razjuri bagru i mazne najbolju ribu.
  • Boba

    17.03.2024 06:26
    Damnjanovic
    Eskobar je Vucicev ortak i zajedni rade na unistenju Srbije Vucic je strani placenik sto je dokazao za ovih 12 godina hiljadu puta.
  • Carinska dokumenta ?

    16.03.2024 23:59
    A šta mu ovo na kraju teksta znači da "carinska dokumenta" moraju biti uneta u pravni sistem Srbije ? Sve ostalo u ovom tekstu je bla bla, nego na ovu rečenicu javnost Srbije treba da se fokusira, jesu li to Pasoši Kosova i jeli to Vučić priznao Pasoše ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.