Psihijatar i profesor saobraćajnog fakulteta objasnili koliko alkohola i droge je opasno po vožnju

Do 0,6 promila alkohola u krvi nema uticaj na vozačke sposobnosti, dok je prema našem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima granica 0,2.
Psihijatar i profesor saobraćajnog fakulteta objasnili koliko alkohola i droge je opasno po vožnju
Foto: Pixabay
To je za Danas rekao Milan Vujanić, profesor saobraćajnog fakulteta u penziji.
 
Istovremeno, da li je neko izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola ili pishoaktivnih supstanci i koje njihove količine u organizmu utiču na ponašanje vozača - večita je tema, nedavno aktuelizovana saopštenjem Prvog osnovnog javnog tužilaštva povodom saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća "Elektromreža Srbije" i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a prilikom koje su povređene dve osobe.
"Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervalima od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje", piše u saopštenju.
Prekršaj zbog alkohola
 
S druge strane, kako Vujanić dodaje, "ko god ima 0,2 ili 0,3 promila alkohola u krvi, on je u prekršaju, ali ta koncentracija nema uticaj na sposobnosti vozača".
 
"Tragovi kokaina, uopšte pishoaktivnih supstanci i droga, mogu da ostanu u krvi i do 30 dana nakon konzumiranja. Na osnovu toga možemo da znamo da neko konzumira te supstance na osnovu analiza koje su urađene mnogo kasnije od konzumacije. Uz to, pomenute supstance imaju uticaj na ponašanje vozača u saobraćajnim situacijama", navodi sagovornik lista Danas.
 
On dodaje da zbog toga, na primer, u Nemačkoj ako se prilikom kontrole krvi utvrdi da je kontrolisani vozač konzumirao drogu, zabranjuje mu se vožnja na godinu dana.
 
"Tokom tog perioda ta osoba može da se pozove još dva, tri puta na kontrolu i on mora da se odazove najkasnije sledećeg dana. Ukoliko se ponovo ispostavi da je konzumirao drogu, onda mu se trajno zabranjuje upravljanje i polaganje vozačkog ispita, dok u suprtonom, posle godinu dana dobija dozvolu da ponovo vozi", objašnjava Vujanić.
 
Prema njegovim rečima, alkohol duže ostaje u urinu nego u krvi.
 
"Prvo će nestati iz krvi, pa onda iz urina. Alokohol u krvi je dokaz da li utiče na sposobnost vozača, dok u urinu dokaz da je alkohol konzumiran. Za droge je isto. Ali, propis je takav da u organizmu, nebitno da li je u krvi, urinu, mozgu ili drugim tkivima, ne sme da bude alkohola i psihoaktivnih supstanci suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima", navodi on.
 
Šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja?
 
U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima stoji da "vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola i /ili psihoaktivnih supstanci".
 
"Pod dejstvom alkohola je vozač, odnosno lice za koje se analizom odgovarajućeg uzorka krvi utvrdi sadržaj alkohola veći od 0,20 mg/ml ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za merenje alkoholisanosti (alkometrom i dr.), što odgovara sadržini alkohola u krvi većoj od 0,20 mg/ml. (...) Pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je lice za koje se ispitivanjem pomoću odgovarajućih sredstava i metoda (test za utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci i dr.) utvrdi prisustvo ovih supstanci u organizmu", slovo je Zakona.
 
Ivica Mladenović, psihijatar i načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Institutu za mentalno zdravlje, kaže za Danas da najveća koncentraciju opijata u krvi, u koje spada samo heroin, ostalo su droge, najbrža je direktnom intravenskom primenom.
 
"Takođe, izuzetno brza koncentracija droge u krvi postiže se i kada se ona puši. Na primer, pušenjem marihuane. S druge strane, obično kada se psihoaktivne supstance uzimaju preko usta, tablete ili alkohol, potrebno je nekih pola sata do 45 minuta da dođe do pika ili vrha njihove koncentracije u krvi. Ako neko popije češicu žestokog pića, potom krene iz kafane i zaustavi ga policija, tada mu neće naći alkohol u krvi jer je potrebno da prođe pola sata do sat vremena od njegove konzumacije", objašnjava taj stručnjak.
 
Kako on ističe, po defeniciji svaka supstanca ima najjači i najveći uticaj na osobu kada je njena najveća koncentracija u krvi.
 
"Jer tada utiče na mozak do kog dolazi putem krvi. Tragove supstanci možete da nađete u urinu još izvesno vreme. Posle dva, tri pića potrebno je šest, sedam sati da tog alkohola više ne bude. Kada je reč o drogama, većina tih supstanci nestaje za dva dana. Izuzetak je marihuana koja se zadržava u organizmu dugo. U svojoj praksi imam pacijente kod kojih se ona zadržala čak tri meseca po prestanku pušenja. Zadržavanje marihuane u urinu zavisi od intenziteta i dužine primene. Ako je neko svakodnevno pušio po 10 džointa, onda može da se zadrži dva tri meseca u urinu", objašnjava Mladenović i dodaje da, kada je reč o kokainu, ta supstanca se zadržava do dva dana.
"Dosta brzo ulazi u organizam, kroz nosnu sluzokožu, efekat dostiže posle nekoliko minuta i u kratkom periodu nalazi se u krvi", kaže Mladenović.
 
On podvlači da je pik u krvi psihoaktivnih supstanci i alkohola krucijalan. Kada je reč o alkoholu, kako dodaje, za vožnju je najopsnija njegova relativno mala doza - jedna do dve čašice.
 
"Opasne su jer ljudi imaju doživljaj da su konzumirali jako malu dozu, kao i da su iskusni vozači ukoliko dugo voze. Pri tako maloj koncentraciji alkohola u krvi kompromituje se periferni vid, psihička sekunda, psihomotormna koordinacija. Najveći vbroj saobraćajki se upravo tako dešava. Kako god izgledalo, čovek kada je `mrtav pijan`, on zna da je pijan i neće da vozi ili će voziti sporo kao puž", naglašava on.
  • Kum

    17.03.2024 17:04
    Kakva gomila relativizacija, kao sto je neko vec pomenuo! Ispada da je zakon bez veze jer iskljucuje iz saobracaja one u cijem urinu se pokaze alkohol ili droga, a on se jadan drogirao ili je pio pre mesec dana, a ne pred samu voznju.
  • Nula

    17.03.2024 16:44
    Tolerancija mora biti nulta! Svakome se desi da popije casu alkoholnog pica i da ne zna gde udara, a nekad popije i 4 piva "pa mu nije nista". Dzabe si ispod dozvoljene kolicine kad si totalno neuracunljiv.
  • /

    17.03.2024 14:26
    /
    sada ce menjati zakon o saobracaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.