Opozicionari o današnjem nastupu u parlamentu - buka i bojkot ili obraćanje? Evo šta planiraju

Opozicionari sa kojima je Danas razgovarao uoči današnje sednice Skupštine Srbije, kada bi Ana Brnabić trebalo da bude izabrana za predsednicu, ne otkrivaju konkretno kakav im je plan za nastup.
Opozicionari o današnjem nastupu u parlamentu - buka i bojkot ili obraćanje? Evo šta planiraju
Foto: FoNet
Međutim, kako piše Danas, iz odgovora bi se mogao posredno izvući zaključak da ovog puta neće praviti buku i onemogućavati zasedanje, već će koristiti priliku da se iz skupštinskih klupa obrate građanima.
 
"Nastavak konstitutivne sednice prilika je za opoziciju da informiše građane koji gledaju RTS da se dogodila brutalna krađa izbora i da za to zna čitav svet zbog čega ovaj režim ubrzano gubi međunarodni legitimitet. To koliko se najviši predstavnici uticajnih država izbegavaju Vučića i Beograd vidi se po neadekvatnom dočeku premijera nemačke pokrajine koji je dočekan kao da je kancelar", kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i poslanica Skupštine Srbije.
Dodaje da je to prilika da građani čuju šta stvarno piše u preporukama ODIHR-a, jer im je odlazeća premijerka, a kandidatkinja za predsednicu skupštine, rekla da ne moraju da čitaju.
 
"To je prilika da opozicija predstavi zahteve ze izlazak iz duboke političke krize u kojoj smo se našli delovanjem SNS-a, jer oni nisu adekvatno predstavljeni na RTS-u, kao što ni politički predstavnici opozicionih partija iz koalicije Srbija protiv nasilja nisu gotovo uopšte predstavljeni na javnom servisu, kao da iza njih ne stoji gotovo milion građana Srbije koji plaćaju TV pretplatu", kaže sagovornica Danasa.
"Nastavak konstitutivne sednice NSRS ćemo iskoristiti da građanima ukažemo na pogubno delovanje vladajuće stranke po svim pitanjima, od sloma kosovske politike za koju se sada vidi da je bila čista prevara i da direktno vodi u veleizdaju najvitalnijih nacionalnih interesa, do ukidanja istinske demokratije i pluralizma", ističe za Danas Miloš Jovanović, lider Novog DSS i poslanik.
 
Prema njegovim rečima, bahatost, lopovluk, izdaja i laži ove vlasti su dosegli neizdržive razmere i o svemu tome ćemo govoriti na sednici.”
 
"Međutim, mnogo važnije od pomenute sednice jeste ponavljanje izbora u Beogradu i uslovi koje vlast mora da ispuni. Taj proces će suštinski odrediti buduće događaje u Srbiji. Plašim se, s obzirom na nasilnički karakter političke grupacije koja danas vodi državu, i očiglednu činjenicu da ih je moć opila, da nas čekaju turbulentna vremena. Ali dobro, biće kako mora biti. Ja ne sumnjam da će u borbi između Srbije i njih, Srbija, njen narod, njeni građani, pobediti", zaključuje Jovanović.
 
Poslanici Demokratske stranke ostali su, s druge strane, pri odluci da ne prisustvuju sednici Skupštine. Kako za Danas kaže poslanik DS-a Srđan Milivojević, "ostaćemo dosledni u stavu da nećemo učestvovati na konstitutivnoj sednici".
 
"Prva sednica je pretvorena u farsu u režiji Aleksandra Vučića a način otkazivanja njenog nastavka uz demonstraciju bahate osionosti Aleksandra Vučića dovoljan su razlog da istrajemo u ovoj odluci", naglašava Milivojević.
 
On dodaje da DS neće bojkotovati sednice parlamenta, ali napominje da "neće ni biti dekor i kulise u predstavi koja treba da uveseli Nerona".
Da će današnju sednicu parlamenta opozicija, odnosno "Srbija protiv nasilja" iskoristiti da se obrati građanima, potvrdio je za Danas i Dragan Đilas.
 
"To smo rekli više puta. Iskoristićemo mogućnost da bar delu građana Srbije, koji to nisu imali prilike da čuju, kažemo šta se dešavalo pre i posle izbora", zaključio je on.
 
Podsetimo, predstavnici Srbija protiv nasilja i koalicije NADA nisu se odazvali na konsultacije u Skupštini Srbije prilikom određivanja potpredsedničkih mesta i rukovodećih pozicija u parlamentarnim odborima i delgacijama.
  • Zoća

    18.03.2024 13:11
    Buka...
    Pre bi se reklo bruka..
    Pokradeni izbori?Pa gledali su nas sa bilborda kao lešinari...
  • štrajk jeđu

    18.03.2024 10:57
    Biftek ili Bečka u skupštinskom restoranu.
    Za to su se i borili
  • DR

    18.03.2024 09:52
    Buka bojkot ali će uzeti dnevnice i plate. To naravno. To se ne dovodi u pitanje.
    Budi šmeker pa se odrekni ali neeeeeee. Uzeće ih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.