VIDEO: Snimak ringišpila u Lazarevcu koji naglo koči i deca vrište - šta se zapravo dogodilo?

Snimak sa društvenih mreža iz Lazarevca koji je uznemirio javnost prikazuje ringišpil pun dece u zamahu, naglo kočenje i vrisak.
VIDEO: Snimak ringišpila u Lazarevcu koji naglo koči i deca vrište - šta se zapravo dogodilo?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vlasnik luna-parka Velisav Prendić kaže za RTS da je naglo ukočio ringišpil zbog neodgovornog ponašanja jednog mladića. 
 
"Na snimku se vidi da sam uočio dečka koji je skinuo lanac i nagao se da uhvati korpu ispred sebe. Reagovao sam što sam brže mogao. Zakočio sam naglo da bismo izbegli veću katastrofu", kaže Prendić.
Nestašni dečak je, kaže vlasnik, mogao da padne sa visine od tri metra, ali srećom nije. Otišao je, bez izvinjenja.
 
Obavljen je uviđaj, nastavljen je rad, iako su se roditelji uplašili. Kako kaže, deca su sada živahnija, nestašnija, pa su i roditelji odgovorniji za njihovu bezbednost. 
 
"Retko ko čita postavljene natpise i upozorenja - da stanu na određenu razdaljinu, da ne prilaze dok je objekat u pokretu, kao i da vode računa o ličnim stvarima", ukazuje vlasnik drugog luna-parka Radisav Minić.
Prema njegovim rečima, još je gore ako roditelji snimaju mobilnim telefonima, dok deca vršljaju okolo ili ih ostave i odu u kafić.
 
Minić kaže da u parku na Vidikovcu pre podne nema posla, pa se proverava svaki spoj i šraf. Zbog struje, elektromotora, konstrukcije igračaka i opreme, ovo su opasna mesta.
 
 
Dozvola za rad podrazumeva atest, priključak za struju i lokaciju, koju daje opština.
 
"Sve je to skupo i teško se dobija", kaže sagovornik RTS-a, član Udruženja vlasnika zabavnih radnji, koje je doprinelo da se pojača kontrola i bezbednost dece. 
 
Kaže da većina sprava nije brža od ljudskog hoda.
 
"I deca na toboganu, gde nema gvožđa, mogu da se povrede jer skakuću, okreću se, sapliću. Može uvek da dođe do povrede, kao i u svakodnevnom životu", ističe Minić. 
 
Načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov za Blic kaže da je na lokalnim samoupravama da traže ateste od vlasnika zabavnih parkova, koji samo uz dozvolu za postavljanje ringišpila mogu da rade. Neophodno je da imaju atest o ispravnosti svih sprava u luna parku.
 
"Inspekcija rada je zadužena da kontroliše da li vlasnici zabavnih parkova imaju atest ispravnosti. Ateste im izdaje privatna agencija koju oni sami angažuju. Obezbeđuju uz ateste i prvu pomoć i sve što je neophodno za bezbedan rad. Recimo, kada se organizuju vašari, skupovi, manifestacije, mi dobijemo informaicju da su prisutni i redovno šaljemo kontrolu na teren. Oni su zakonski u obavezi da imaju dokumentaciju, a inspekcija ih redovno kontroliše", rekao je on.
 
U slučaju da se uoči nepravilnost sledi automatska zabrana rada i izdaje se prekršajni nalog.
 
"Dok se ne uklone sve nepravilnosti, ne mogu da nastave sa radom", istakao je Šoralov.
 
Srećom, kod nas nije bilo većih nesreća, jer su radnici dobro obučeni, a u stacionarnim parkovima imaju vremena da pregledaju i popravljaju opremu.
Problem su pokretni, vašarski parkovi, gde se oprema montira na brzinu na prostoru koji nije detaljno pregledan i verovatno je tu kontrola slabija.
 
Naši parkovi su jedini u Evropi koji imaju fiskalne kase, vožnja je četiri do pet puta jeftinija nego u regionu, ali i u Evropi.
 
U Udruženju vlasnika tvrde da imaju dobru, savremenu i skupu opremu, a deo odgovornosti može s pravom da se prebaci i na roditelje.
  • Pivot

    19.03.2024 12:43
    Maksimović iz Novog Sada kida. Bravo dečko.

    Tužno je da u 21. veku imamo ovakve ringišpile u Srbiji.
  • Cale

    19.03.2024 10:34
    "Naši parkovi su jedini u Evropi koji imaju fiskalne kase, vožnja je četiri do pet puta jeftinija nego u regionu, ali i u Evropi."
    Kakva laz!
  • /

    19.03.2024 10:07
    /
    sta znam. video sam gondole vece od ringispila po srednjoj evropi.
    jesam da se uvede veca kontrola bezbednosti ali ovde je novi namet ili monopol u pitanju a ne bezbednost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija