Hil: Srbija je danas mnogo bliža NATO savezu nego Kosovo

Srbija je danas mnogo bliža NATO savezu nego Kosovo, jer mi sa srpskom vojskom radimo svakog dana, imali smo vežbe, imali smo obuku i niz drugih stvari.
Hil: Srbija je danas mnogo bliža NATO savezu nego Kosovo
Foto: FoNet (Milica Vučković)
To je izjavio američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.
 
"Sada Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i želim da bude jasno, mi tu politiku apsolutno poštujemo, ali Srbi mogu u jednom trenutku doći do drugačijeg zaključka", rekao je Hil za RTS.
On je podsetio da je i Švedska 200 godina vodila politiku neutralnosti, ali je sada napravila promenu i ušla u NATO, dodavši da je na Srbiji da odluči šta želi da radi.
 
"Svakako da razumem problem odnosa Srbije prema NATO, ali najbolje što mogu da uradim je da budem otvoren koliko mogu i da, pre svega, shvatim da postoji još jedan narativ o tom pitanju. A da li Srbija u nekom trenutku treba da bude deo kolektivne odbrane, to će sama da odluči", kazao je Hil.
Komentarišući činjenicu da na Kosovu ni 11 godina posle postignutog dogovora nije formirana Zajednica srpskih opština, Hil je ukazao da je američka administracija zauzela čvrstu liniju i jasno je stavila do znanja da je to odavno zakasnelo.
 
"Naš stav, kao i stav Evropske unije, jeste da to mora da se uradi, jer je Zajednica srpskih opština neophodna i rešila bi mnoge probleme sa kojima se suočavamo - na primer pitanje kako doći do sredstava za penzionere, kako rešavati pitanje dinara ili kako upravljati školstvom", kazao je Hil.
 
Dodao je da SAD i EU apsolutno stoje iza toga i insistiraju na tome. 
 
"Mislim da je u jednom trenutku naš specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar, govoreći o formiranju Zajednice, rekao da ćemo to uraditi sa ili bez kosovskog premijera Aljbina Kurtija", kazao je Hil. 
  • Fića

    20.03.2024 16:25
    Srbije i nato...!
    Nato u blato...!
  • pajo patak

    20.03.2024 13:43
    @Лиманац
    НАТО је агресор и у нашим очима увек ће бити агресор. Децу не заборављамо!
    U vašim očima će uvek biti krmelji. Vašu decu ne zaboravljate !
  • milicica

    20.03.2024 13:15
    nece
    Srbija ce biti neutralna i nece sa onima koji su siledzije i koji su je bombardovali. Oprostiti necemo, zaboraviti necemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija