Dačić: Idem na sednicu Saveta bezbednosti o bombardovanju SRJ, mada ne znamo da li će je biti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Beogradu da će on ići na vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 25 godina od agresije NATO na SRJ.
Dačić: Idem na sednicu Saveta bezbednosti o bombardovanju SRJ, mada ne znamo da li će je biti
Foto: 021.rs
Sednica se saziva na inicijativu Rusije, ali je dodao da nije sigurno da će se ona i održati.
 
Dačić je u izjavi posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da planove delegacije Srbije da ode na sednicu ne menjaju dešavanja u Rusiji, gde se dogodio teroristički napad, ukazujući na to da je datum godišnjice "nažalost duboko usađen" u prošlost zemlje i da je obaveza Srbije da obeležava taj datum i početak agresija na SRJ.
Dačić je rekao da je na zahtev Rusije sazvana sednica povodom 25 godina od početka bombardovanja, odnosno NATO agresije na SRJ, ali da postoje naznake da će neke zapadne zemlje postaviti pitanje održavanja takve sednice, jer smatraju da je to gubljenje vremena i "zloupotreba te institucije od strane Ruske Federacije". 
 
"Naša je obaveza da idem, a da li će oni uoči sednice da glasaju o tome da li će sednice biti ili neće, neprimereno je da se na takav način odlučuje. U svakom slučaju mi smo spremni da učestvujemo na sednici, a da li će do sednice doći to je već pitanje za odnose između velikih sila, odnosno onih koji su članovi Saveta bezbednosti naročito stalnih članica SB", rekao je Dačić.
On je rekao da su obavešteni da do sada nije bila praksa da se ne prihvati održavanje sednice kada je zatraži neka od stalnih članica Saveta bezbednosti, ali da to "ne mora da znači" u slučaju Srbije i da ne bi bilo prvi put da se prekrše dogovori i uradi nešto suprotno.
 
Dačić je rekao i da je Srbija ukazala da nema ništa protiv da na sednici učestvuju razni izvestioci ali da smatraju da Priština tu nema šta da traži pošto se radi o "agresiji na SRJ od strane NATO" a ne o UNMIK-u i raspravi o izveštaju generalnog sekretara UN.
 
"Svako njihovo učešće bi bilo zlouptreba institucije UN jer svako pozivanje na to da oni učestvuju na sednicama o UNMIK-u nema nikakve veze sa ovim pitanjem. Ovo je pitanje koje je vezano isključivo za odnose SRJ i NATO", rekao je Dačić. 
  • Diplomata

    23.03.2024 18:12
    Preduslov
    "Dačić: Idem na sednicu Saveta bezbednosti o bombardovanju SRJ.."
    - Naučio si engleski !?
  • B

    23.03.2024 17:24
    nema veze
    Dnevnice ce leci, suveniri ce se kupiti, pratnja voditi, koga briga dal ce biti sednice...I ako bude, nista ih neces razumeti svakako...
  • Zokins

    23.03.2024 17:24
    Lik
    Totalno nebitan lik!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.