Ambasadori šest zemalja o NATO bombardovanju: Intervencija koju niko nije želeo

Dvadeset četvrtog marta 1999. godine počela je vojna intervencija koju niko nije želeo, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Velike Britanije.
Ambasadori šest zemalja o NATO bombardovanju: Intervencija koju niko nije želeo
Foto: 021.rs
Kako se navodi, "operacija saveznička snaga osmišljena je da natera tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu".
 
Dodaje se da je "vojna operacija pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII, uz podršku Rusije".
"Operacija 'Saveznička snaga' nije bila usmerena protiv naroda Srbije i osećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji. Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda", stoji u saopštenju.
 
Ukazuje se da ambasade podržavaju nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i dodaje da su uvereni da je potpuna primena Ohridskog sporazuma, postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije, najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu.
 
"Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju", poručuje se u zajedničkom saopštenju šest ambasada.

Komentari 108

  • Milan

    27.03.2024 14:17
    Licemerstvo
    Zapadna vrhuška je zverinjak
    ubica, monstruma, bitangi.
    Malo im je bilo bombardovanja, pa nas sada ubijaju otrovima, "virusima", onkološkim bolestima, uraganima, zemljotresima, izrežiranim ratovima....
  • losi djaci

    27.03.2024 11:16
    setite se sta je PRETHODILO
    Po komentarima se vidi da nismo nista naucili: ni lepim ni batinama...
    Izgubljeni smo slucajevi - mamine razmazene siledzije koje kad dobiju sto su zasluzili posle zauvek cmizdre.
  • Nemanja

    27.03.2024 10:54
    @Pera

    Stradali samo "nedužni srbijanski civili"? Znači nije stradao nijedan sledbenik tadašnjeg režima koji je bombardovanje izazvao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).