Patrijarh i predsednik Matice srpske ponovo protiv rodno senzitivnog jezika: Doneto 14 zaključaka

Učesnici naučnog skupa "Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti" još jednom su se pobunili protiv rodno senzitivnog jezika.
Učesnici skupa, među kojima su i patrijarh Porfirije i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, ponovo su zatražili povlačenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
 
Kako je danas saopštila Srpska pravoslavna crkva, naučni skup je održan pre deset dana, da bi nakon dodatnog razmatranja objavili 14 zaključaka o tome kako rodno senzitivni jezik ugrožava državu.
Tvrde da Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja ustavni identitet Srbije, te da je ravnopravnost kao univerzalni princip primenjena selektivno i diskriminatorno.
 
"Zakon o rodnoj ravnopravnosti na neustavan način uvodi nepostojeći takozvani rodno osetljivi jezik. Najveći broj pravnih normi Zakona o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv je sa aspekta različitih grana prava, ali i sa tački gledišta drugih naučnih disciplina. Zakon o rodnoj ravnopravnosti karakteriše nerazumljivost, odsustvo normativne valjanosti, ideološka pristrasnost i ostrašćenost", neki su od zaključaka skupa, a sve možete pročitati OVDE.
Potpisnici su pozvali predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da radi očuvanja dostojanstva građana Srbije i pravnog poretka pokrenu postupak za stavljanje van snage neustavnog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i spornih odredaba Zakona o zabrani diskriminacije.
 
Osim patrijarha i predsednika Maatice srpske zahtev je potpisalo još nekoliko profesora, među kojima nema ni jedne profesorke.
  • Sklad

    25.03.2024 12:54
    Rodno osetljiv jezik ne menja identitet srpskog jezika. Naprotiv, prilagođava se prirodi srpskog jezika kog karakteriše diferencijacija ženskog i muškog roda. To što nazivi nekih profesija ne žive u upotrebi u oba roda je odraz patrijahalnog društva, a ne prirode jezika. Naš jezik itekako može i treba da koristi oba roda tamo gde je to moguće, a u imenima profesija je moguće. Jednostavna ilustracija: "profesor je ispitivala studente" zvuči pogrešno i nije u skladu sa gramatikom srpskog jezika. Mnogo je problematičnije zašto rodno osetljiv jezik nekome smeta i zašto po pravilu uključuju iracionalne negative emocije prema upotrebi, posebno, ženskog roda.
  • Verka kaluđerka

    25.03.2024 01:15
    Koja je ovo dobitnička ekipa. Nemaju pametnija posla.
  • Неко тамо

    24.03.2024 20:58
    @Profesorka
    Та два члана неће ни заживети, Уставни суд их гарантовано обара на конто слободе говора и поготово члана 15 Устава који не познаје родну већ РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija