Đurić na 25 godina od NATO bombardovanja: Nikad bolji odnosi sa SAD, a samo će biti jači

Najbolji način na koji možemo da odamo počast svim civilnim žrtvama NATO bombardovanja je da nastavimo da stvaramo uspešnu i snažnu Srbiju, poručio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.
Đurić je u autorskom tekstu za američki portal "RealClearPolitics" istakao da su vreme i predanost predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke integraciji zemlje u Evropsku uniju i još bližem partnerstvu sa SAD počeli da leče rane u odnosima Srbije sa međunarodnim partnerima, 25 godina posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije.
"Srbija je obnovila saradnju i zajedničke vojne vežbe sa NATO preko programa Partnerstvo za mir. I nagli porast američkih investicija u srpsku ekonomiju, uključujući značajno prisustvo kompanija 'Rivian', 'Microsoft', 'Google', 'Coca-Cola', 'NCR' i 'Ball Packaging', zajedno sa SAD kao najvažnijim izvoznim tržištem Srbije za ICT usluge, odigrao je važnu ulogu u poboljšanju odnosa otvaranjem desetina hiljada radnih mesta", naveo je Đurić.
Svi ti faktori doveli su do toga da su 25 godina od  NATO bombardovanja odnosi Srbije i SAD, uspostavljeni 1881. godine, "možda najjači od vremena kada smo bili saveznici u Drugom svetskom ratu i samo obećavaju da će postati još jači", smatra Đurić.
 
On ukazuje da su SAD bile snažni zagovornik osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da vrše pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ispuni potpisane obaveze i odustane od represivne politike.
 
"Anketa iz aprila 2023. godine pokazala je da 10 puta više Srba veruje da će SAD braniti njihove interese, nego što će stati na stranu albanske većine na Kosovu", napisao je Đurić, i dodao da srpsko stanovništvo na KiM i dalje trpi dugoročnu diskriminaciju, represiju i progon. 
  • Fića

    25.03.2024 09:15
    "Predanost..."?
    Šta to, beše, "predanost"...?!
    Je l' to ono "kad se Predaš, digneš ruke u vis, razoružaš... "...?!
  • ja

    25.03.2024 08:26
    Bolje..
    ..da ništa nije pisao. Manje bi se nervirali...
  • R49

    25.03.2024 05:50
    Predznak
    đurić se raspričao kao brnabićka. To je loš znak. Neće valjda da postane premijer?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.