Pregovori o korišćenju dinara na Kosovu nastavljaju se 4. aprila

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je današnja runda pregovora o upotrebi dinara na Kosovu bila duga i da su razjašnjeni važni detalji.
Pregovori o korišćenju dinara na Kosovu nastavljaju se 4. aprila
Foto: 021.rs
U objavi na platformi Iks napisao je da su predstavnici Beograda i Prištine izneli svoje predloge o rešavanju pitanja upotrebe dinara na Kosovu.
 
"Naše duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji. Dogovorili smo se da se sledeće nedelje ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje", naveo je Lajčak.
Petković: Priština i EU ne žele kompromisno rešenje 
 
Glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković rekao je da druga strana nije uložila ni minimum napora da se dođe do kompromisnog rešenja.
 
Dodao je da kompromis nije ružna reč, ali da mu se čini da "sagovornici, sa svojim mentorima, žele da nameću rešenja, a ne da se dođe do kompromisa".
 
On je naglasio i da dijalog ide u potpuno pogrešnom pravcu, ali ne krivicom Beograda. 
Podvukao je da su pregovori trajali šest sati, da je više od tri i po sata prošlo u direktnim pregovorima sa delegacijom Prištine, a ostalo u bilateralnim sastancima sa predstavnicima EU.
 
"Dogovoreno je da 4. aprila pregovori budu nastavljeni. Videćemo da li će to biti i poslednja runda. Ako žele da dođu do rešenja, onda moraju da ulože napor. Čini se da Priština i Kurti to ne žele, kao ni EU", zaključio je Petković. 
 
Bisljimi: Potreban još jedan sastanak
 
Glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da je potreban još jedan sastanak sa srpskom stranom i posrednikom EU da bi se rešilo pitanje dinara.
 
On je rekao da su predlozi koji su danas bili na stolu "još uvek veoma udaljeni jedan od drugog".
 
On nije izneo detalje o predlozima o kojima se razgovaralo, uz obrazloženje da bi otkrivanje detalja moglo negativno da utiče na proces.
 
"Imamo dva predloga. Svesni smo fokusa svake strane, ali u ovom trenutku je mudrije ne otkrivati detalje kako ne bi naštetili pregovaračkom procesu”, rekao je Bisljimi.
 
Zapadne diplomate zatražile su od Kosova da suspenduje Pravilnik kojim se utvrđuje da je evro jedina valuta u upotrebi u gotovinskom plaćanju na Kosovu, čime se iz upotrebe isključuje dinar, kako bi pogođenim građanima dalo vremena da se prilagode novoj praksi.
  • Nikola

    26.03.2024 17:58
    Iskreno, ne vidim u cemu je ovde problem? U Srbiji covek koji prima na primer nemacku penziju u EUR lepo trazi od banke da mu je konvertuju u dinare i placa sve svoje obaveze u dinarima. Ili podigne eure i promeni u menjacnici. Ne moze da plati u radnji eurima niti na pijaci. E, sada, to sto Srbija smatra KIM svojom teritorijom je tema za razgovor. De jure je mozda i tako, ali de facto nije tako. Tu dolazi definicija drzave koja treba da je suverena u okviru svojih granica, da na toj teritoriji donosi i sprovodi zakone. Ali to Srbija ne moze da uradi na teritoriji KIM koja deluje suvereno u okviru svojih granica i u okviru tih granica donosi i sprovodi svoje zakone. Izmedju Srbije i KIM postoji granica cuvana sa obe strane, postoje granicni prelazi na kojima se proverava i registruje promet robama i ljudima. To sto Srbija tu granicu zove "administrativna granica" nije pogresno, posto je svaka granica izmedju dve zemlje administrativna linija. Da se razumemo, srbin sam i ne odobravam niti priznajem KIM kao suverenu drzavu nego kao teritoriju Republike Srbije. No, to nista ne vredi posto Republika Srbija nema suverenitet nad teritorijom KIM. Prakticno, moram da sa tugom sagnem glavu i da priznam da se KIM ponasa i deluje kao druga drzava. Tuzno ali tacno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.