Savet bezbednosti UN neće raspravljati o NATO bombardovanju Jugoslavije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) neće večeras raspravljati o NATO bombardovanju Jugoslavije.
Za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela.
Na takozvanom proceduralnom glasanju, čiju je mogućnost danas najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za dnevni red su glasale tri članice Saveta bezbednosti, dok je ostalih 12 bilo uzdržano.  Glasova protiv nije bilo.
 
Za su glasale Rusija, Kina i Alžir. Za usvajanje je bilo potrebno devet glasova.
Početak sednice, zakazane na zahtev Rusije povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije, obeležila je rasprava ambasadora Rusije i Francuske, Vasilija Nebenzje i Nikolasa de Rivijea, koji su izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o tom pitanju.
 
"Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014", poručio je De Rivijer.
 
Sa druge strane, Nebenzja je rekao da se ovih dana čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a.
 
"Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je Nebenzja.
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se, kako je naveo, čuje istina o NATO agresiji SR Jugoslavije 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
"Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju", rekao je Dačić.
 
  • Nemanja

    26.03.2024 12:13
    Da li su građani ove zemlje saznali ko je pobio albance iz hladnjača i masovnih grobnica u Batajnici, Petrovom selu i drugim lokacijama koje je država sakrivala po jezerima Srbije. Pa se onda pravimo da je bombardovanje bilo ničim izazvano. To što je u Srbiji medijski mrak i što se svi pravimo naivni ne znači da se organizovani teror i zločin nije desio. A junački preci su to isto radili posle balkanskih ratova. Ni albanci nisu bolji, zajedno smo divljačka banda ubica koju Evropa ne želi!
  • Zare

    26.03.2024 11:51
    @Ma ili MI
    Ne moraju oni nista!
  • Ma

    26.03.2024 09:50
    Da
    "EU nam nije prijatelj, kažu mnogi, ali niko ne odbija pare koje nam EU daje. Da nije malo ljigavo?"

    EU nam nije prijatelj, da jeste ne bih nam otimao deo teritorije. Tako oni žele da razmišljaju likovi poput tebe, oni nama dođu desetine milijardi kao odštetu za bombardovanje, a ovamo nam daju par miliona na kašičicu svakih mesec dana i mi treba da budemo srećni zbog toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.