Poverenica: Niko nema pravo da vam preti zato što se ne slaže sa onim što ste rekli

U poslednje četiri godine, prema percepciji građana, nije došlo do smanjenja diskriminacije u javnom govoru.
Ovo je jedan jod zaključaka istraživanja koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila javnosti. Ona navodi i da je generalno napetost u društvu prilično velika, te da zabrinuta zbog tolike količine ostrašćenosti, prenosi N1.
Prema rečima Janković, više od 70 odsto građana smatra da je diskriminacija prisutna u Srbiji, te da takvi trendovi nisu zaobišli ni EU. Posebno se, kako navodi, beleži porast nekoliko oblika diskrimancije – govor mržnje, rasizam, ksenofobija i antisemitizam.
 
Janković ističe da građani kao diskriminisane grupe prepoznaju Rome, pripadnike LGBT zajednice, a potom diskriminaciju po osnovu imovinskog stanja i političkog opredeljenja i invaliditeta.
 
"Socijalna distanca koja se meri je najveća prema migrantima, obolelima od HIV-a, pripadnicima LGBT zajednice i Albancima", kaže poverenica.
Komentarišući pretnje upućene novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću, Janković ističe da je zabrinjavaju takvi postupci koji, kako je navela, postaju sve češći.
 
"Brine me sledeće – ljudi počinju da misle da mogu da uzmu pravdu u svoje ruke, jer smatraju da je to što je, u ovom slučaju Gruhonjić, izjavio nešto za šta su oni ovlašćeni da ga sankcionišu. Nema niko pravo da vam preti i da vas napada zato što se ne slaže sa onim što ste rekli", rekla je ona.
 
Dodaje i da je sigurno da je vlast uvek više odgovorna, ali da je generalno napetost u društvu prilično velika i da bi se smanjila moramo svi zajedno da je smanjimo.
 
"Na institucijama je da istraže ko je to uradio da se ne bi stvarala jedna atmosfera u javnosti da neko sa vrha vlast naređuje da se nekome preti", navela je poverenica.
Janković kaže i da je zabrinuta zbog ostrašćenosti i kada je u pitanju Zakon o rodno senzitivnom jeziku i da je krajnje neozbiljno da se taj zakon banalizuje, kako se trenutno čini.
  • neko

    29.03.2024 08:53
    Srbija nije Sns!!!!!!!!!!!! Crkva nije sns!!!!! MI GOSPODO IMAMO CRKVE PO CELOM SVETU..osim po Arabiji ciji investitori sad grade po Beogradu..Ne mesajte Sns i srpstvo
  • Milorad

    28.03.2024 08:23
    Govor mrznje, a sta je ono sto je profesor govorio, uspavanka, bajka. Ne mogu da verujem da ova persona prima platu od drzave koju pljuje
  • Milan

    27.03.2024 14:45
    Pretnje
    Da li se ti koji podržavaju profesora digli u zaštitu i predsednika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.