Rodni jaz u sajber bezbednosti u Srbiji: Postoji suštinska potreba za više žena u profesiji

Srbija je zemlja gde je vrlo prisutan nedostatak kvalifikovane radne snage u sajber bezbednosti, naročito ženske radne snage.

Iako je polovina korisnika tehnologija ženskog pola, žene čine samo 24 odsto od 4,7 miliona globalne radne snage u bezbednosti, a 3,5 miliona pozicija u ovoj oblasti je upražnjeno.

Rast IKT sektora u Srbiji dodatno će povećati potražnju za stručnjacima iz ove oblasti.
 
"Sa populacijom u kojoj više žena nego muškaraca stiče fakultetske diplome, Srbija ima odličnu priliku da popuni jaz na tržištu rada u ovoj oblasti dobro obrazovanim i obučenim ženama", navodi se u istraživanju "Sajber putevi za žene"(USAID).
 
Međutim, pet je glavnih faktora koje koče rodno i društveno uravnoteženu radnu snagu u oblasti sajber bezbednosti, prema ovom istraživanju: percepcija da je to isključivo tehnički posao, predrasude koje feminiziraju radnu snagu, nedostatak obrazovnih programa u ovoj oblasti, rodno neosetljiva poslovna kultura, kao i to što se na žene gleda kao na pružaoce nege.
 
Ženama je i dalje teško da se probiju u bolje plaćene industrije kao što je IT. Rodni jaz u ovim zanimanjima pokazuje da žene zarađuju 9,1 odsto manje od muškaraca koji rade isti posao, dok u finansijskom sektoru i sektoru osiguranja zarađuju čak 21 odsto manje od svojih kolega.
Kako bi se ovo prevazišlo, Privredna Komora Srbije zajedno sa Sajber Putevima za žene, aktivnošću Agencije za Međunarodni Razvoj Sjedinjenih Američkih Država i programa Digitalizacije i Otpornosti Kritične Infrastrukture (CIDR)— najavila formiranje višegodišnje radne grupe koja će razvijati profesionalne i akademske puteve za ulazak žena i devojčica u sajber bezbednosnu profesiju.
 
Menadžerka projekta, Sanja Kekić, kaže za 021.rs da je evidentno da je je sajber bezbednost muško dominantna profesija, a Srbija prati ove globalne trendove.
 
"Misija inicijative Sajber puteviza žene je da izmeni ove trendove i podigne svest da je sajber bezbednosti profesija koja itekako zahteva prisustvo većeg broja žena kako bi IKT kritična infrastruktura u Srbiji bila bezbednija i otpornija na sajber napade odnosno kako bi se obezbedio kontinuirani i održivi ekonomski rast u sve više digitalizovanoj Srbiji", navodi Kekić.
 
Ona ističe da incijativa Sajber putevi za žene pomaže zemljama kao što su Severna Makedonija i Srbija (uskoro i Moldavija) da identifikuju, ublaže ili uklone prepreke sa kojima se žene suočavaju, a koje utiču na njihovu prisutnost, kao relevantnog profesionalnalnog kadra, na tržištu ponude i potražnje radne snage u oblasti sajber bezbednosti.
 
Kekić naglašava da je važno napomenuti da kada govorimo o povećanju broja žena u sajber bezbednosti govorimo o suštinskoj potrebi, a ne o formalnoj potrebi za zadovoljavanjem rodno inkluzivnih kvota.
 
"Suštinske potrebe za većim brojem žena se ogledaju u velikom nedostatku radne snage u ovoj oblasti koji nije moguće prevazići ukoliko se veći broj žena ne afirmiše i zainteresuje za profesiju u oblasti sajber bezbednosti. Takođe, veoma važna suštinska potreba za većim brojem žena u ovoj oblasti , kako se i u istraživanju koje smo sproveli navodi, je to što se smatra da žene poseduju 'meke' veštine, kao što su sveobuhvatan, holistički pristup poslovnoj analizi, veštine komunikacije i empatije koje doprinose pronicljivijem rešavanju problema u oblasti sajber bezbednosti", objašnjava naša sagovornica.
 
U istraživanju koje je USAID sproveo se se navodi da se izbalansirani timovi odnosno timovi sa jednakim brojem žena i muškaraca na istim pozicijama smatraju timovima u kojima je ostvarena bolja saradnja članova, sa manje antagonističkom atmosferom i boljim radnim okruženjem. 
 
"Ovo potvrđuju i istraživanja koja su rađena na globalnom nivou, a koja ukazuju da su izbalansirani timovi produktivniji i daju bolje rezultate od neizbalansiranih timova. Kada govorimo o sajber napadima koji su usmereni ka ženama i deci, istraživanje koje smo sproveli je pokazalo da su žene u odnosu na muškarce mnogo više zainteresovane da se bave odbranom od ovih napada, što ukazuje na to da bi smo sa većim brojem žena u sajber bezbednosti bili bezbedniji kada je o ovakvoj vrsti napada reč", naglašava mendažerka projekta.
 
Kekić naglašava da ova oblast otvara i brojne karijerne puteve za žene.
 
"Kada je reč profilima za kojma trenutno tržište radne snage u oblasti sajber bezednosti u Srbiji ima potrebu izdvojili su se profili u oblastima odbrambenim i ofanzivnim bezbednosnim operacijama, kao i u oblasti upravljanja sajber bezbednosti koja podrazumeva uspostavljanje strategija, programa, procene rizika i sistema kontrola, kao i upravljanje isporučiocima proizvoda i usluga koji su kritični sa stanovišta sajber bezbednosti. Do ovih informacija se došlo tokom kreiranja Kratkog studijskog programa – Sajber bezbednost na Univerzitetu u Kragujevcu ili kako ga na Univerzitetu u Kragujevcu žargonski zovu 'Kratki program za poslove budućnosti', kada su intervjuisani relevantni poslodavci kako bi se definisale šire oblasti profila koji su trenutno najtraženiji u oblasti sajber bezbednosti", navodi ona.
 
Radna grupa za sajber karijerne puteve čije je formiranje najavljeno na nedavno održanom okruglom stolu "Sajber putevi za žene", a koja bi trebalo da se formira u okviru IKT Udruženja Privredne komore Srbije, baviće se definisanjem konkretnijih profila za kojim tržište ima potrebe i edukativnim putevima kojim se dolazi do potrebnog nivoa znanja i iskustva koja ti profili zahtevaju, kao i kreiranjem i praćenjem sprovođenja višegodišnjeg akcionog plana za rešavanje preporuka koje su date u izveštaju osnovnog istraživanja koje se bavilo stavovima i normama u Srbiji koje sprečavaju rodno i društveno raznovrsnu radnu snagu u oblasti sajber bezbednosti predstavljenom na nedavno održanom okruglom stolu Sajber putevi za žene. Ova radna grupa će biti sastavljena od predstavnika univerzitetskih fakulteta i trening institucija, kritične infrastrukture, poslodavaca iz informacionih tehnologija i povezanih udruženja, uključujući studentske grupe i brojaće do 20 članova.
Kekić dodaje i da su kompanije veoma raspoložene da u ovoj oblasti pruže priliku ženama.
 
"Međutim, postoje prepreke koje su uočene tokom sprovođenja istraživanja, a koje smo evidentirali u predstavljenom izveštaju. Radna grupa za sajber karijerne puteve će se baviti otklanjanjem odnosno ublažavanjem ovih prepreka definisanjem i praćenjem sprovođenja akcija za rešavanje preporuka datih u izveštaju koji je predstavljen na nedavno održanom Okruglom stolu Sajber putevi za žene", zaključuje Kekić.
 
Inače, okupljanje na kom će biti predstavljene sajber karijere za žene održaće se i u Novom Sadu. Događaj je namenjen studentkinjama tehničkih fakulteta. Studentkinje će dobiti uvid u raznovrsne karijerne puteve u sajber bezbednosti, korisne savete kako da započnu svoje putovanje u ovoj oblast, inspirativne priče o uspehu i preprekama na tom putu kao i dodatnu motivaciju za napredovanje i usavršavanje u sajber svetu. 
 
Ukoliko su zainteresovane, studentkinje mogu doći u Naučno-tehnološki park u sredu, 27. marta, u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.