RFZO: Pre se na ortopedske operacije čekalo do 10 godina, a sada tri

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je skraćenje lista čekanja trenutno prioritet u radu fonda, posebno kada se radi o ortopedskim operacijama.
RFZO: Pre se na ortopedske operacije čekalo do 10 godina, a sada tri
Foto: Pixabay
Radojević Škodrić je za Tanjug iznela podatak da se na Institutu za ortopediju "Banjica" u martu 2023. godine na operaciju čekalo sedam do 10 godina, a da se za godinu dana, otkako je uvedena mera preusmerenja pacijenata, lista čekanja smanjila na tri godine.
 
"To je pouzdan podatak sa 'Banjice', koji mi je preneo direktor, dr Zoran Baščarević. Za godinu dana, ne samo da smo zaustavili rast lista čekanja, već smo i uspeli da smanjimo broj pacijenata za oko deset odsto, od marta 2023. sa 36.000 na 32.000 do marta ove godine. To je zaista pomak, a plan je da u što kraćem periodu dođemo do godinu dana čekanja. To je naš plan za kraj ove i početak sledeće godine, dok je cilj da se ide trend na šest meseci čekanja maksimalno, kao što je to svuda u svetu", istakla je direktorka fonda.
Liste čekanja postoje u gotovo većini i najrazvijenijihih zemalja, navodi Radojević Škodrić i podseća da u Srbiji postoje od 2006. godine.
 
"Građani su, da podsetim, tada sami kupovali proteze, kukove i kolena...ono što je sada nezamislivo da se kupuje, a nije se ni znalo kolike su liste čekanja", ukazala je ona.
 
Ističe da se pred kovid krenulo na smanjenje perioda čekanja na ortopedske operacije, a da je od prošle godine, na inicijativu RFZO-a, uvedena mera preusmeravanja iz bolnice u kojoj pacijent čeka, u drugu gde operaciju može dobiti ranije.
"Razlika kod nas u Srbiji, u odnosu na druge zemlje je, na primer, u Engleskoj, ako se duže čeka pacijent se automatski prebacuje u drugu bolnicu, a kod nas pacijent izrazi želju gde želi da se operiše. Žao mi je što neki mediji i pojedini zdravstveni radnici nisu upućeni na meru preusmeravanja. Mi smo tražili da se ažuriraju liste i da se preusmeravaju oni koji najduže čekaju u one bolnice koje to mogu brže da urade", kaže Radojević Škodrić.
 
Na pitanje zašto država nema ugovor sa privatnim klinikama za operacije ortopedskih pacijenata, Radojević Škodrić navodi da to ne postoji nigde u regionu, ali da Srbija želi da bude prva, ukoliko bude moguće da takva odluka donese dugoročno rešenje.
 
S druge strane, kako kaže ona, RFZO ima ugovor za operaciju katarakte sa privatnicima, a odnos privatne i državne ustanove kada su cene u pitanju su približno iste.
 
"To smo uspeli da ispregovaramo, kao za vantelesnu oplodnju (VTO) i za hiperbaričnu komoru. RFZO je imao ugovore sa 28 bolnica za tu operaciju, a ove godine dve više nego prošle, to su Sombor i Čačak. Dakle ima dovoljno kapaciteta ali i dalje ima lista čekanja", ističe Radojević Škodrić.
 
Pojašnjava da su stariji pacijenti oni kojih je najviše na listama za tu operaciju, te da oni žele da to urade u državnim ustanovama.
 
"Mi smo uveli novinu. Po pravilniku je moralo mesec dana da se bude na listi pa da se ide kod privatnika, a sada smo to promenili, sada može odmah da se bira da li žele privatno ili državno", kaže ona.
 
Radojević Škodrić je napomenula da pacijenti koji se odluče da operaciju katarakte izvrše u privatnoj klinici mogu da pozovu na broj telefona 011/205-38-24, te da će u roku od sedam dana biti preusmereni u bolnicu koju izaberu.
 
"Oni koji žele državno biće ostavljeni na liste čekanja, dok će kod privatnika biti preusmereni za najviše sedam dana", kazala je ona.
Cena za kuk u državnim ustanovama je oko 3.000 evra, a u privatnim je kuk od 6.500 do 11.000 evra.
 
"Mi stalno razgovaramo sa privatnim ustanovama, iako njihovi kapaciteti nisu veliki, ali mi pregovaramo stalno oko cene. Kada su u pitanju kukovi i kolena, drastične su razlike - cena u državnim ustanovama za kuk je oko 3.000 evra, a kolena oko 3.500 evra. Sa druge strane, u privatnim je kuk od 6.500 do 11.000, a operacije kolena od 6.500 do 9.000 evra. Cilj je da se privatnici približe cenama koje imaju državne ustanove što više, kako bi bilo normalno da sa njima ugovorimo. Mi nemamo problem da prvi u regionu imamo ugovor sa privatnicima, ali da to bude dugoročno rešenje", ističe direktorka fonda.
  • Olja

    27.03.2024 22:49
    Operisana sam na Banjici, pre 4 meseca. Operacija kuka. Levi kuk sam operisala 2015 i 2023 desni. Za drugi kuk sam bila na listi cekanja godinu dana. Nisam nikom nista platila a nisam ni castila. Operacija uspesna i oporavak brz i uspesan. Divan i strucan dr. SLOBODAN STANKOVIC.
  • Milan

    27.03.2024 20:25
    Ministarka
    Sram te bilo
  • Бака

    27.03.2024 17:48
    Треба дочекати.
    07 -10,-2023 је било четири год.чекања а тај дан је означен за операцију и још на приоритету.Прође тај да и једва некако у јануару ме позвали да урадим све могуће прегледе и анализе и да се за месец дана јавим код анестезиолога.Као што је и нормално за моје год.(73).нису сви резултати добри.Пити терапију и за месец дана код интернисте .И коначно све у реду .Кажу обезбедите крв и јавите се да се договоримо за операцију.И то урађено и кажу чекајте ми ће ми вас позвати.Сад ће месец дана од тада ја и даље чекам .Ваљда ћу дочекати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija