Zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope: Kako je ko glasao?

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije.
Zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope: Kako je ko glasao?
Foto: Pixabay
Na glasanju je 31 poslanik bio "za", četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.
 
Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.
 
Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojem je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE.
Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenela stav da Kosovo nije država, da je sastavni deo Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.
"Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje", poručila je ona.
 
Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspešno za Kosovo.
 
"Mišljenje izvestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obecanje  mora ispuniti nakon članstva", navodi se u objavi Ahmetija.
 
Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.
 
"Štaviše, mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Saveta Evrope, a ne kao mesto (country), prema članu 5", stoji u objavi.
 
Sledeći korak je glasanje PSSE o kandidaturi Kosova, sredinom aprila, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina.
 
Ako PSSE usvoji zahtev, konačnu reč daće Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja.
  • Napred

    29.03.2024 12:55
    Bravo
    Biljo vreme je da vratis bedz sa likom vojvode i da pocnes kao Vjerica i ekipa da ih proklinjes, nema druge, sve si pokusala
  • pobegli

    28.03.2024 12:48
    @Dimitrije
    Kosovo je odavno drzava
  • 1244 + ZSO

    28.03.2024 12:07
    Ako ništa drugo, bar je Srbija glasala protiv. To znači da je Francusko-Nemački plan propao, i Srbija glasa protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije. To glasanje kada vide Kina, Rusija to sigurno znači Veto u UN, a kada to glasanje vide recimo Španiju i Slovačka itd, ne znam za njihov Veto. Ali ne treba Španiji ni bilo kome dopustiti da odlučuje o Kosovu i o recimo Nato-u. Jer postoji 1244 rezolucija koja kaže da Kosovo ne može da ima vojsku, i kaže da je to pokrajina Srbije. Automatski to znači da oni ne mogu u Nato bez kršenja 1244 rezolucije. A to automatski znači da ako se Srbija učlani u drugi vojni savez recimo ODKB po rezoluciji 1244 uvlači i teritoriju Kosova u taj savez.
    A onda će o rezoluciji 1244 da razgovaraju ODKB i Nato koji će biti u podređenom položaju jer 1244 rezolucija je na strani Srbije koja je postala član ODKB-a.
    Uglavnom posle propadanja Francusko-Nemačkog plana, ultimatuma da vidimo šta imamo ? Srbija ima 1244 rezoluciju i plus ima "potpis" za ZSO. Tako da bezuslovno Srbija treba da traži ZSO i dalje jer novi joj potpisi ne trebaju, ili da traži nazad Gazivode, Srpsku civilnu zaštitu, policiju itd. Takođe ima 1244 rezoluciju u kojoj piše da 1000 vojnika Srbije treba da budu na Kosovu. Tako da imamo 1244 + ZSO i to mora da se ispuni jer odnos snaga u svetu se promenio ! Sa sadašnjim predsednikom ili nekim drugim predsednikom Srbije 1244 + ZSO mora da se sprovede uz pomoć saveznika Kine i Rusije i BRICS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija