Pajtić: Izlazak iz Saveta Evrope bio bi višestruko loš za građane, dotakli smo dno

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope doneo je odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope.
Pajtić: Izlazak iz Saveta Evrope bio bi višestruko loš za građane, dotakli smo dno
Foto: 021.rs
Profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Bojan Pajtić naveo je za N1 da Srbija nije bila u ovako lošoj međunarodnoj poziciji još od devedesetih godina prošlog veka.
 
"Čini se da je to posledica okolnosti da isti ljudi koji su tada vodili Srbiju, čine to i sada. Srbija je došla na izuzetno loš glas u više prilika, pristajući na određene međunarodne sporazume koje kasnije nije implementirala, i na kraju ovom poslednjom izbornom krađom kojom smo se svrstali u red onih zemalja koje ne zaslužuju epitet demokratskih. Ponovo smo u poziciji da se razgovara o tome da se nađemo na listi zemalja koje su evropske parije, da uz Belorusiju, Rusiju, da budemo jedina država koja nije u Savetu Evrope, a pritom se naša vlast zvanično zalaže za evropske integracije", kaže Pajtić.
Napominje da nisu sve članice Saveta Evrope članice i Evropske unije, ali da sve članice EU jesu članice Saveta Evrope.
 
"Prirodno je i logično da bi, s obzirom na to da je Savet Evrope vrsta garanta da će se negovati vladavina prava, izlazak iz nje bio višestruko loš za građane Srbije i predstavljao bi javno odustajanje od integrisanja u evropsku zajednicu naroda, iako to ne znači i izlazak iz procesa pregovaranja sa Evropskom unijom", navodi Pajtić.
Kako kaže, pre 11 godina, zaključen je Briselski sporazum i u njemu piše da Srbija i Kosovo neće jedno drugo sputavati u procesu evropskih integracija, a tu je i Ohridski sporazum.
 
"Srbija suštinski time priznaje nezavisnost Kosova. Pokrajine ne ulaze u Evropsku uniju. Ta rečenica da Srbija neće ometati Kosovo na putu ka EU znači da Srbija percipira Kosovo kao nezavisnu državu. Tačka. Briselski sporazum važi 11 godina, i 11 godina pričamo prazne priče o tome kako Srbija nešto neće dati ili će dati. Aleksandar Vučić dao je pre 11 godina. Sa stanovišta međunarodne zajednice, Kosovo figurira i de fakto i de jure kao nezavisna država", ističe profesor.
 
Kako kaže, vidimo da se čak ni one zemlje koje su članice EU, a koje nisu priznale Kosovo, nisu još oglašavale povodom najnovije vesti u vezi sa članstvom Kosova u SE.
 
"I to govori mnogo o ugledu naše države. Prošle godine ste imali stav Rumunije, Španije, Kipra, Mađarske... onih zemalja koje ne priznaju Kosovo, ili ga priznaju, ali su podržavale političku poziciju Srbije. Ta pozicija je sve lošija i lošija i sad smo dotakli dno. Sa brutalnom krađom izbora, sa potpunim institucionalnom raspadom gde imamo jednu osobu koja je i predsednik parlamenta, i predsednik vlade, zaista ne ličimo na državu. Simuliramo da država postoji. Imamo tvrdnje najbližeg saradnika predsednika države, Aleksandra Vulina, koji tvrdi da se agenti CIA nalaze u neposrednom okruženju predsednika zemlje. I nikom ništa. Ovo je jedna šarada od države", ocenjuje sagovornik N1.
  • Vlada Kovačević

    29.03.2024 09:03
    Ispravka
    Zaboravio si da kažeš NapreDNO!
  • Đorđe Tičerić

    29.03.2024 01:47
    Za Zeca
    A u kakvu felu ti spadaš ?
  • Jovan

    28.03.2024 20:59
    Xy
    Mi nismo dotakli dno. Ali on jeste. Ne sad, vec odavno. Dobro ga se secamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.