Tadić: Sadašnja vlast u pregovorima Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je njegova kosovska politika bila politika kompromisa koja je podrazumeval da uvažimo drugu stranu.
Kako je rekao, ta politika je podrazumevala i da u miru ne izgubimo ono što nismo izgubili u ratu, kao i da se ne prelazi preko crvenih linija naših nacionalnih interesa.
 
"Nakon mog mandata mi nemamo kompromisna rešenja, jer već deceniju u pregovorima Srbija daje sve, a ne dobija ništa. Predaja naših legitimnih interesa nije kompromis. Kurtijev odnos prema našim građanima i našim interesima takođe nije kompromis. Razmena uvreda, pretnji i medijskih predstava nije dijalog", rekao je Tadić u intervjuu za Nedeljnik.
Na konstataciju da u javnosti vlada mišljenje da je izgubio vlast zbog njegovog stava iznetog Angeli Merkel u Beogradu 2021, Tadić je rekao da je nemačka kancelarka bila "potpuno ubeđena da će on na tom sastanku predati srpske interese, odnosno ispuniti sve njene zahteve".
 
"Međutim, do takvih njenih očekivanja došlo je zbog pogrešnih informacija koje je dobijala od nekih mojih saradnika, mimo mog znanja", naveo je Tadić, kao i da je Merkel bila u "potpunom šoku" kada je odbio njene zahteve povodom Kosova.
Tadić je naglasio da "ne smatra da je greška što zarad opstanka na vlasti i dela međunarodne podrške nije pristao na ukidanje naših institucija na Kosovu, a očigledno je da je Vučić to video kao grešku i lekciju".
 
"Deo naše javnosti koji predaje Kosovo vidi to kao put za evropsku budućnost i mir, ali ne razume da nekada ono što danas izgleda kao osnov mira, već sutra može biti povod za rat", upozorio je Tadić.
  • Gacic Serafin

    28.03.2024 13:38
    X
    Tadic je apsolutno nebitan politicar,koji je svojim narcizmom vise stete naneo ovim mentalno siromasnim ljudima koje sada vozika po njivama Vucic..
  • Nebojsar

    28.03.2024 11:02
    Naš problem je što i dalje više cenimo reči od dela. Šta je Tadić postigao time što se usprotivio Merkelovoj i izneo joj svoj čuveni plan o Kosovu baziran na četiri tačke (koje svako malo neko prežvakava na svoj način)? Ništa. Malo zbunjenosti i smeha s njene strane. Ljudi ovde nikako ne žele da shvate da naš potpis nije neophodan ni za šta vezano za Kosovo. Kosovo postoji bez tih potpisa dovoljan broj godina da su stasale generacije koje nisu ni bile žive dok je ono bilo deo Srbije. Naš potpis bi bio bitan isključivo nama da se maknemo sa mrtve tačke koja ne odgovara ni Srbiji ni Srbima na Kosovu. Ja nikad nisam glasao za SNS, ali nemam problem da podržim Vučića ako smatram da radi nešto korisno za našu državu. Podržao sam Briselski sporazum, Ohridski i svaki drugi i sve drugo u čemu vidim korist za našu zemlju i građane. Kosovo je izgubljeno u ratu i rat je jedini način da bude vraćeno. Ako mislite da možemo, ajde, ali ako vam se ne ratuje, dopustite ljudima da žive i stvaraju.
  • Laloš

    28.03.2024 11:00
    Tadiću ti si kriv što je ova pošast preplavila Srbiju. Toliko si bio samouveren da ćeš pobediti Tomu kao što je i Merkelova bila uverena da ćeš prihvatiti sve oko Kosova. Izgleda da su vas uveravali isti "savetnici". Epilog je da je "kompromis" ipak napravljen bez tebe. Ovi su dobili odrešene ruke na unutrašnjem planu da napune svoje bankovne račune milijardama a zauzvrat da se Kosovo primi u Savet Evrope. Tadiću ti si bio i ostao političar u pokušaju. Generacijama će se osećati posledice tvoje samouverenosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.