Ostali bez toplog obroka, pa izgubili i na sudu: Tetkice i domari će pravdu potražiti u Strazburu

Nakon odluke Ustavnog suda, pomoćni radnici su u još težoj situaciji - ne samo da nisu dobili dodatak, već su dužni da plate sudske troškove. Neki od njih kažu da će svoja prava tražiti u Strazburu.
Pomoćni radnici u prosveti od 2021. godine tumaraju u pravosudnom vrzinom kolu. Neki su na sudu prvo dobili isplate za topli obrok i regres, a onda su se viši sudovi predomišljali, pa su isti novac vraćali. Drugi su od minimalca plaćali i do 120.000 za sudske troškove. Trećima su na vrata kucali izvršitelji, piše N1.
 
"Bez tetkica i domara bilo gde, u prosveti, u zdravstvu, u vrtićima ništa ne funkcioniše. A imamo mizerne plate i zakida nam se na ono što imamo pravo po zakonu", kaže domar Milan Majstorović.
Oko 5.000 tužbi pokrenuli su radnici, jer smatraju da im država zakida na minimalcu i pokucali na vrata svih sudskih instanci u zemlji. Na kraju, Ustavni sud je odlučio da nemaju pravo na nadoknadu.
 
Ustavni sud Srbije je uvažio pravni stav Vrhovnog kasacionog suda iz 2022. godine, po kojem zaposleni u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor.
"Ustavni sud u svojoj odluci previđa da su zaposleni u javnim službama zaključkom Vrhovnog kasacionog suda iz jula 2022. godine diskriminisani u odnosu na ostale kategorije zaposlenih u Srbiji. Naime, samo njima u okviru minimalne zarade su zadržani regres i topli obrok, što je nonsens", rekao je advokat Ivan Ječmenica.
 
Isto kao što je, prema rečima radnika, nonsens što kada podvuku crtu – zarađuju manje od minimalca.
 
"Ako se oduzme vrednost toplog obroka, znači, minimum 20 dana mesečno, dobije se 6.000 i 2.000 za regres, a 48.000 je moja plata. Kolika je onda moja plata? Ispod 40.000 minimalac? Jer, to je kad se oduzme ono što mi potrošimo. Moramo da jedemo, imamo i mi dušu", ističe Majstorović za N1.
 
Mnogi najavljuju da će borbu nastaviti i van granica Srbije.
 
"Svaki tužilac čija je tužba odbačena ima pravo da piše predstavku Evropskom sudu za ljudska prava. Očekuje se da će biti podneto oko 600 predstavki", poručuje advokat.
 
"Videćemo, ako naše sudstvo ne može da donese pravičnu odluku po Zakonu o radu, Ustavu, kolektivnom ugovoru u prosveti, nadam se da će sud u Strazburu da odluči u našu korist", rekao je Milan Majstorović.
  • Strazburg nezaintere

    29.03.2024 11:26
    Sve je korumpirano
    Ne verujem jer sam se vise puta obracao doticnom sudu,nasi ljudi rade ,cak kad je predmet prihvacen a to bude maksimalno 10 posto,onda je neko zloupotrebio dao nam odgovor da se nece resavati i da xe se predmet unistiti u aprilu 2024 god a sve je ovo trajalo 5 godina.Kad je bilo ono ocigledno umanjenje penzija pre 10 godina udruzenje penzionera dobillo je odgovor da je to unutrasnje pitanje i da se oni tu ne mesaju,njih samo EU zanima da zavrse sa nama sa kosovom ,tako da znate to je korumpirana ustanova koja radi u interesu ove vlasti.Jedino je resenje bojkot naroda prema svim organima ustanovama eps jkp nista ne placati jer svi vasi problemi su sutra i nasi.
  • Jeca

    29.03.2024 09:15
    Jeca
    Radim kao spremacica dva posla i mesecno zaradim 96 do 110 hiljada. Ima posla ko hoce da radi tesko jeste jos ako imate decu ali i zaradi se. U JP sam prijavljena za stalno i kako je bilo sada je odlicno jer sve je ispostovano u sat!
  • Zoka

    29.03.2024 08:35
    Topli obrok
    Ko tuzi srbiju u ESJL za topli obrok dobice odluku sigurno u svoju korist

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.