VIDEO: MUP uručio Muzeju genocida trofejno oružje koje su građani predali u prošlogodišnjoj akciji

Ministarstvo unutrašnjih poslova predalo je danas Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja.
Reč je o 17 pištolja, 17 vojničkih pušaka, osam automata i četiri mitraljeza.
 
Među ovim oružjem nalazi se i pištolj belgijske proizvodnje, marke "brauning", koji je rađen za potrebe oficira Kraljevine Jugoslavije.  
Predato oružje deo je kontingenta oružja koje su građani predali Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom akcije predaje nelegalnog oružja.
 
 
Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić istakao je da je reč o najvećoj pojedinačnoj donaciji oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koju je Muzej dobio od svog osnivanja 1992. godine.
"Spasili smo oružje koje bi najverovatnije završilo u različitim nelegalnim tokovima. Ono će sada biti u Muzeju žrtava genocida, nacionalnoj ustanovi kulture, i biće spremno za izlaganje ubrzo, na raspolaganju istraživačima i svima zainteresovanima", kazao je Ristić.
 
 
Naglasio je da su ovom donacijom ušteđena i značajna budžetska sredstva, s obzirom na to da muzej građu najvećim delom kupuje od privatnih fizičkih lica.
 
Zapisnik o preuzimanju oružja koje će postati deo zbirke oružja i vojne opreme Muzeja žrtava genocida potpisali su predsednik Komisije za razvrstavanje preuzetog oružja koje je postalo vlasništvo Republike Srbije Aleksandar Zafirović i izvršni direktor Muzeja žrtava genocida Stanko Debeljaković.
 
  • logika

    29.03.2024 09:01
    @zztop
    mora da si novo-Jevropejac!
    Izrael je poprilicno naoruzan, znaci li to da se holokaust nije desio? molim da prosledite odgovor nemackoj ambasadi, cujem da su sad u fazi gazenja svakog ko zucne koju na temu Izraela i Jevreja. oni su tako malo sizofreni, dok dizu desnu rucicu po Bosni, Kosovu i Ukrajini (...) u isto vreme usklikuju i ponavljaju cionisticke floskule.
  • Opažanje

    28.03.2024 17:36
    Vučić razoružava Srbe i vlasnike legalnog oružija, dok svi u okolini Srbije naoružavaju stanovništvo. U isto vreme Vučić drži ovog Ristića na mestu direktora muzeja genocida u Jasenovcu, a Ristić tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno 35 hiljada Srba, a Jevreja i Roma isto 35 hiljada , što je brojka koju je govorio i Tuđman. Jasno je da Vučić radi za neprijatelje i ovo su dokazi.
  • zztop

    28.03.2024 16:00
    Kume otkud žrtvama genocida toliko oružja, starog ali dobro očuvanog ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.