Vučić: Modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad koštaće 430 miliona evra, deo poklon EU

Modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad i obilazna pruga oko Niša koštaće 430 miliona evra, od čega je 108 miliona poklon EU, a radovi bi trebalo da se završe do kraja 2027. godine.
To je danas rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
"Za Srbiju će biti veliki uspeh kada se vozovi na ovoj pruzi budu kretali brzinom 120 kilometa na sat, umesto sadašnjih prosečnih 40 kilometara", rekao je Vučić na gradilištu na deonici pruge Pirot-Sukovo.
Na toj deonici od oko sedam i po kilometra, radovi su počeli u novembru prošle godine, a finansiraju se kreditom Evropske investicione banke (EIB), novcem iz budžeta Srbije i donacijom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
 
Vučić je šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žofreu koji je s njim bio na gradilištu, rekao da bi bilo dobro da EU finansijski više pomogne i rekonstrukciju dela pruge Valjevo - Vrbnica.
EU će, po rečima Vučića, kreditirati i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša i, kada ona bude završena, putovanje vozom između ta dva grada trajaće dva sata i deset minuta.
 
Najvio je da će radovi na obilaznici oko Niša početi najkasnije 1. juna.
 
Žofre je rekao da je to gradilište prvi deo celokupnog projekta modernizacije železničke infrastrukture Sićevo-Dimitrovgrad.
 
"EU sa Srbijom radi na izgradnji železničke obilaznice oko Niša što će unaprediti teretni železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada. To će, istovremeno biti olakšanje i za gradski saobraćaj Niša", rekao je Žofre.
 
Dodao je da je EU obezbedila bespovratnu pomoć od 108,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka povoljan zajam od 134 miliona evra.
"Ova linija će biti elektrifikovana i opremljena najsavremenijim sistemom za upravljanje saobraćajem, u skladu s najvišim standardima", rekao je Žiofre i podsetio na to da je železnička infrastruktura od ključne važnosti za privredni rast.
 
Jugoistočna Srbija će, kako je rekao, zahvaljujući ovom projektu, privući još više investicija. Podsetio je da su do sada došle neke velike kompanije iz EU, kao što je "Mišlen" u "Tigar tajers" u Pirotu i da je ta kompanija postala šesti najveći izvoznik u 2023. sa izvozom od 454,9 miliona evra.
 
Pored toga, kako je naveo, logistički centar u Slobodnoj zoni Pirota, zajedno sa železničkom vezom, doneće dodatne koristi za veći kapacitet pruge Niš-Dimitrovgrad. Podsetio je da je EU radila i na gasnoj konekciji s Bzgarskom koja je proradila pre nekoliko meseci od čega korist imaju i građani i privreda.
 
"Ovaj projekt je deo našeg velikog ekonomsko-invetisicnog plana za Zapadni Balkan, kojim se finansiraju veliki infrastrukturni projekti u regionu, a sada smo krenuli sa programom EU za rast i reforme u Zapadnom Balkanu koji će ovom regionu doneti dodatnih šest milijardi evra kao podršku najvažnijim reformama i privrednom rastu od 2024. do 2027. godine", rekao je Žofre.
 
To, po njegovim rečima, "nije dovoljno i zbog toga je EU rešena da pruži pomoć Srbiji u njenom strateškom izboru i ambiciji da postane članica EU".
 
Naglasio je da je proširenje EU ka Zapadnom Balkanu ponovo "na vrhu agende" i da EU želi da joj se Srbija približi ekonomski i na svaki drugi način.
 
"Isto kao što pomažemo zemljama članicama u njihovom razvoju, želimo da nastavimo da podržavamo i Srbiju na njenom putu ka članstvu i pružimo građanima Srbije sve koristi od članstva i pre no što zvanično postane deo EU", istakao je Žofre.
 
Dodao je da EU želi da se put Srbije ka EU ubrza i "da zna da može da se ubrza, pa da je sada vreme da se ukrca u voz".
 
Pruga Niš-Dimitrovgrad je dugačka 86 kilometara, a ugovoreni rok za završetak radova je tri i po godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji predvodi bugarska kompanija "Trejs".
 
Projekat obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš - Dimitrovgrad, zatim izgradnju 22 kilometra nove jednokolosečne elektrificirane obilazne pruge oko Niša i modernizaciju signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat.
 
Pruga Niš-Dimirovgrad izgrađena je 1886. godine, nije rekonstruisana decenijama, pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinom do svega 30 kilometara na sat.
  • Gvozden

    28.03.2024 19:51
    100 km 430 miliona evra sto mu dodje 4,3 miliona Po kilometru. Skromno nema sta. Ko prezivi do tad I posle,moze da se takmici za ginisa.
  • Zoka

    28.03.2024 18:40
    Opet velika pljacka u najavi.
  • Sale

    28.03.2024 18:00
    430 miliona evra za 100km pruge????? 43 miliona evra 1km pruge?????? Pa ovo je svetski rekord, za te pare treba voz da ide 400km na sat!!!!
    Ovi se sad već bez stida sprdaju da nama! Ustaj Srbijo u zatvor sa bandom!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.