Savet bezbednosti UN ponovo nije prihvatio raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela.
Savet bezbednosti UN ponovo nije prihvatio raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije
Foto: Miljan Čubranović
Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu.
 
Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova.
Na sednici započetoj 25. marta, za raspravu o toj temi glasale su tri članice SB UN - Rusija, Kina i Alžir, dok je 12 bilo uzdržano.
 
Predstavnici Francuske i Rusije su i večeras, pre glasanja, izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o vojnoj operaciji NATO protiv Jugoslavije.
Ambasador Francuske Nikolas de Rivije ponovio je da se SB UN bavi aktuelnim krizama u domenu međunarodne bezbednosti i da "nije forum za diskusije o istorijskim pitanjima".
 
"Kao što sam rekao u prisustvu stalnog predstavnika Srbije i predstavnika Kosova, SB UN je u svakom trenutku veoma otvoren za razgovor o Kosovu, Misiji UN na Kosovu (UNMIK), primeni Rezolucije 1244 SB UN, kao što je bio slučaj prošlog meseca, kada je ovde bio predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić. On je uvek dobrodošao", kazao je De Rivije.
 
Dodao je da će sledećeg meseca biti održana nova redovna sednica SB UN o situaciji na Kosovu, odnosno o radu UNMIK-a, i da uloga tog tela "nije da zameni istoričare i pravnike".
 
Predstavnik Rusije je kazao da je ta zemlja juče organizovala konsultacije povodom zahteva da se večeras raspravlja o NATO bombardovanju i da "veoma slab odziv šefova misija (zapadnih zemalja) jasno pokazuje koliki je nivo njihove stvarne zainteresovanosti za rešenje tog problema koji su sami stvorili".
 
"I danas vidimo da SAD, Francuska i Velika Britanija ne žele da SB UN raspravlja o za njih veoma nezgodnom pitanju NATO agresije na suverenu zemlju. Ne pokušavajte da se krijete iza neuverljivog stava o istorijskoj prirodi ovog pitanja, jer SB aktivno razmatra situaciju na Kosovu i sprovođenje, mada je bolje reći, nesprovođenje Rezolucije 1244", kazao je ruski diplomata.
j
Dodao je da nije reč o istorijskom pitanju jer se situacija na Kosovu "naglo pogoršava".
  • Voja

    29.03.2024 11:51
    Greška
    Beograd pravi ogromnu grešku vezivanjem za jednu zemlju koja je potpuno izgubila međunarodni uticaj.To je sada jedna trećerazredna zemlja koja može samo da se nada da se ne pokrene rasprava o njihovim zločinima u Ukrajini.
  • Sremac

    29.03.2024 09:27
    Sigurno će se održati ta SB UN sednica o Nato bombardovanju 99-te. Jer su Rusi najavili da će na svakoj sledećoj sednici SB UN da pokreću taj zahtev u tački "ostalo" jer to imaju pravo. I kako se svakih nedelju dana iznova i iznova nebi pričalo o bombardovanju Srbije i glasalo oko toga, a Francuzi da se brukaju ovakvim izjavama, ovi sa Zapada moraće da pristanu na SB UN sednico o tome, kako bi o tome prestalo da se priča svake nedelje. Rusija ima iskusnu diplomatiju i zna da Zapadu ne odgovara da se u SB UN stalno priča o bombardovanju, i izdejstvovaće sednicu. Prošli put je za glasalo 3, sad je glasalo 6, verovatno će sledeći put imati potrebnu većinu.
  • Mučenik

    29.03.2024 07:59
    ЗЛОЧИНИ И ЗЛОЧИНЦИ
    Савет безбедности УН није расправљао (25. i 28. марта 2024.) о 78 дневном и ноћном злочиначком бомбардовању Србије 1999. године. Јасно је зашто, злочинци не желе да чују о својим злочинима начињеним над СРЈ. Овоме је помогло и укидање судског процеса против НАТО од стране наших демократских снага након петооктобарске промене. Садашња власт мора да покрене поново процес за надокнаду оштете тешке, неки кажу, сто милијарде евра, а не да се љубе са Клинтоном и Блером, највећим злочинцима према Србији. На крају, хала представницима Русије у Савету безбедности УН на добронамерној иницијативи да се расправља о злочиначком бомбардовању СР Југославије од стране злочинцима НАТО-а.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.