Minhenski portal: Otpor Putinu ne opravdava savezništvo EU s autokratama poput Vučića

Premijer Bavarske i predsednik konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU) Markus Zeder zauzeo se za prijem Srbije u Evropsku uniju, sigurno i zato da bi se suzbio uticaj Rusije i Kine.
Minhenski portal: Otpor Putinu ne opravdava savezništvo EU s autokratama poput Vučića
Foto: Beta/AP
Međutim, pitanje je da li to opravdava kompromis demokratske Evrope s autokratama - piše portal merkur.de iz Minhena.
 
Portal navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno za šefa jedne nemačke pokrajinske vlade Zedera inscenirao prijem u Beogradu sa svim počastima, da je grad bio okićen plavo-belim bavarskim zastavama, a da je Zeder samog sebe opisao kao "advokata" južne i jugoistočne Evrope. 
"Pošto se rat vratio u Evropu, u načelu se ništa ne može reći protiv prijateljstava. A Srbija nije samo za Zedera kapija prema istoku'", piše portal, navodeći da je Srbija "tradicionalno saveznik Rusije".
 
Međutim, i dalje ostaju sumnje zbog nekih stvari, a to su optužbe za manipulaciju na srpskim izborima, to što Vučić i dalje "potpiruje vatru" u sporu sa Kosovom i što je uticaj Putina na Beograd i njegove susede "sve samo ne prošlost".
"Politička dilema daleko nadilazi samog Zedera. Veliko pitanje glasi: da li demokratska Evropa treba da stvara dobru atmosferu sa ne baš čistim demokratama da bi zaustavila Putina? Pa čak i da otvori kapije EU? Ili je bolje sklapati savezništva protiv političara sa autokratskim tendencijama", piše portal.
 
Potpredsednica Evropskog parlamenta, članica nemačke socijaldemokratske SPD Katarina Barli u razgovoru za Merkur se zauzela za "dosledno delovanje".
 
"Kompromisi EU sa autokratama će nam se na kraju obiti o glavu", rekla je Barli.
 
Proširenje EU je, prema njenim rečima, šansa da se u Evropi podstaknu mir, sloboda i blagostanje, ali preduslov je da budu ispunjeni svi kriterijumi vezani za demokratiju i vladavinu prava i "tu ne sme biti prečica".
 
Barli je, piše Merkur, kritikovala i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen jer je, pored ostalog, "u sporu Srbije i Kosova Komisija septembra prošle godine jednostrano uvela sankcije samo Kosovu. Na taj način šalje dvosmislene signale".
  • @profesor

    29.03.2024 10:25
    .... Kipra, mađarske, Slovačke, Poljske, Estonije, Litvanije, Letonije a da mogu u EU i NATO sutra bi primili Ukrajinu, Kazahstan, Gruziju ma i Mongoliju.
  • Mile

    29.03.2024 09:30
    Obratite se Americi i Izraelu ako vam se doticni ne svidja mi nemamo puno sa tim..
  • /

    29.03.2024 08:54
    /
    Lokalac=mohikanac
    vratice se cim pocnu pregovori za pristup osim ako dodik ne zezne svoj narod prisajedinjenju rs sa briksom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.