Sutra dve godine od nesreće u rudniku "Soko"

Sutra će se navršiti dve godine od nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji, u kojoj je od curenja metana poginulo osam rudara, a 21 je povređen.
Sutra dve godine od nesreće u rudniku "Soko"
Foto: Pixabay
Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988).
 
Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu u januaru ove godine donelo je rešenje da za tu nesreću niko nije odgovoran.
Tužilaštvo je najpre zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti, a posle žalbe advokata porodica stradalih, Više javno tužilaštvo u Nišu vratilo je predmet OJT Aleksinac na ponovno odlučivanje.
 
Posle novih saslušanja više osoba, obavljeno je i novo veštačenje.
Veštaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda doneli su zaključak da za nesreću nema ničije odgovornosti, odnosno da ne može da se dovede u vezu nečije postupanje ili nepostupanje sa pogibijom rudara.
 
Rudnik "Soko" je od 1. aprila 2022. godine zatvoren, a rudari iz Aleksinca i Sokobanje rade u drugim rudnicima Javnog preduzeća Resavica.
 
Neformalna grupa građana "Čuvari vatre" organizovaće sutra uveče u Beogradu pomen za rudare koji su nastradali u Aleksincu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.