Utrostručen broja patrola Kfora na Kosovu

Misija Kfor saopštila je da je pojačano prisustvo na severu Kosova i da je utrostručen broja patrola, uključujući i duž administrativne linije.
Utrostručen broja patrola Kfora na Kosovu
Foto: Beta/AP
Kfor je potvrdio da je od maja 2023. na Kosovu raspoređeno 1.000 dodatnih vojnika, što predstavlja najveće pojačanje ove misije u poslednjih 10 godina, prenosi RTS.
 
U odgovoru na pitanje prištinskih medija o izjavi ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalja Svečlje da ima oko 400 "ekstremista" koji se obučavaju u blizini Kosova, Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na severu Kosova.
Pored toga, Kfor je utrostručio broj patrola, uključujući i one duž administrativne linije.
"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu, načelnika Generalštaba oružanih snaga Srbije, Euleksa, UN, OEBS i diplomatskog kora", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju Kfora navodi se da NATO nastavlja da podstiče Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica.
 
"Ovo je ključ održive bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu", navodi se u odgovoru Kfora.
  • @Serafin

    03.04.2024 09:51
    @Serafin teško to oko Nato članstva jer po 1244 rezoluciji Kosovo nema pravo na vojsku. A onda neko u Srbiji kao odgovor može da se doseti da svojih 1000 vojnika na Kosovu na koje ima pravo po rezoluciji 1244 da učlani u BRIKS i ODKB. I automatski se Kosovo time učlanilo u ODKB jer po 1244 na Kosovu od vojske može da bude samo KFOR i 1000 vojnika Srbije/ODKB-a.
    Shvataš, mnogo velike su mogućnosti su na tvojoj strani kad imaš 1244 rezoluciju ! Pa i to ako pokušaju Kosovo da učlane u NATO, da kontraodgovor Srbije bude učlanjenje cele teritorije sa Kosovom u BRIKS i ODKB. A onda će Srbija/ODKB da rasteruje ilegalni NATO sa Kosova sa nuklearnim oružijem, i Vojskom Srbije uz podršku Vagner jedinica.
    Kombinacija "pretnja odvraćanja nuklearnim oružijem + Vagner jedinice" je oterala NATO iz Sirije i iz Afrike, oni jednostavno nisu sposobni da se odupru vojno. Shvataš sad da to neće ići tako, sa ovim predsednikom Srbije ili sa nekim drugim koga ćemo da dovedemo da ovo odradi !
  • Serafin

    02.04.2024 21:53
    Bzz
    Lepa i pametna perspektiva i buducnost Kosova..Kurt odlicno kordinira rad drzavnih sluzbi i ima veliku podrsku zapadnog civilizovanog sveta..skinute vize,evo stize clanstvo u SE,smesi se i priznanje Grcke,NATO je tu dok se ne progura u NATO clanstvo..a to clanstvo je kao viza za EU a samim tim i investicije i bolji zivot..gde ce srbi moci da odu " trbuhom za kruhom" kao sto sada idu u Hrvatsku ..
  • zztop

    02.04.2024 20:59
    Kad se milan na kosovo vrati ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.