Smenjen direktor Šeste beogradske gimnazije

Direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić na čije nezakonite postupke je ukazivao uzbunjivač profesor ove škole Uroš Tepavac smenjen je rešenjem Ministarstva prosvete, saznaje Pištaljka.
Smenjen direktor Šeste beogradske gimnazije
Foto: Pixabay
Profesor Tepavac je zbog uzbunjivanja trpeo odmazdu direktora, zbog čega se vodi i sudski spor u kome Tepavca zastupaju advokati Pištaljke, a profesoru uzbunjivaču su podršku u borbi sa direktorom pružile i kolege iz drugih beogradskih gimnazija koje su tim povodom u ponedeljak organizovale i protest, prenosi Pištaljka.
 
Pištaljka je pisala da je direktor Milić mandat u Šestoj gimnaziji dobio uprkos tome što je zbog otkrivenih nepravilnosti već dva puta gubio funkciju direktora u drugim školama, u Smederevu i Beogradu. Na čelo Šeste gimnazije došao je imenovanjem na v.d. funkciju koju je potpisao tadašnji ministar prosvete Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije.
Uzbunjivač Uroš Tepavac još 2021. godine ukazao je da je Milić tokom jedne školske godine, bez konkursa, zaposlio preko 20 ljudi, a među njima i suprugu Ratomira Antonovića, inače člana Srpske napredne stranke i, u to vreme, člana školskog odbora. Antonović je za Pištaljku priznao da je iskoristio funkciju da zaposli suprugu, a posle toga je podneo ostavku u školskom odboru po nalogu Agencije za sprečavanje korupcije.
 
Pošto je uzbunio, profesoru Tepavcu je smanjen fond časova i plata i protiv njega su pokrenuta tri disciplinska postupka. Sudskim putem, uzbunjivaču je privremeno vraćena puna plata dok se sudi po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Advokati Pištaljke zastupaju uzbunjivača u sudskim i disciplinskim postupcima.
Uzbunjivač Tepavac dobio je podršku i svojih kolega i sindikata koji su u ponedeljak održali protest i zahtevali zaustavljanje disciplinskih postupaka koji se vode protiv njega i smenu direktora.
 
Posle ovog pritiska javnosti, ministarka Slavica Đukić Dejanović iz Socijalističke partije Srbije donela je rešenje o razrešenju direktora Milića.
 
Na čelo Šeste beogradske gimnazije imenovana je diplomirana matematičarka Maja Gavrilović kao vršilac dužnosti.
 
Pištaljka podseća da su zaposleni u beogradskim gimnazijama i članovi Foruma beogradskih gimnazija, održali 1. aprila štrajk upozorenja ispred Šeste beogradske gimnazije, a glavni zahtevi protesta bili su momentalno razrešenje direktora Šeste beogradske gimnazije Radisava Milića i hitno obustavljanje disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv profesora Uroša Tepavca.
  • MIla

    05.04.2024 01:49
    nedoumica
    Nigde se ne navodi šta je smenjeni direktor radio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.