Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati

Udruženje arhitekata Srbije je ocenilo da su zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u centru Beograda, bombardovane 1999, "originalno remek-delo modernog i kompleksnog arhitektonskog izraza".
Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati
Foto: 021.rs
Povodom "dnevno-političke debate" o mogućoj prenameni tog zemljišta i ustupanja privatnom investitoru kompleksa tih objekata", u saopštenju Skupštine Udruženje arhitekata Srbije se kaće da je rekonstrukcija moguća za šta postoji "mnoštvo svetskih primera ratom devastiranih, urušenih objekata i celina".
 
Nedavno je objavljen plan da se jednom američkom investitoru omogući da na tom mestu izgrade luksuzne hotele i stanove.
Međutim, piše u saopštenju, postoji niz arhitektonskih pristupa kojima se objekti privode novim namenama, uz očuvanje prepoznatih i zakonom zaštićenih vrednosti.
Ističe se da je kompleks objekata DSNO–Generalštab arhitekte Nikole Dobrovića iz 1965. godine "arhitektonska i prostorno urbanistička celina nesumnjive i apsolutne arhitektonske vrednosti" i deo je identiteta Beograda, upisan u "kolektivnu memoriju lokalne istorije otpora oružanim agresijama koji su generacije pre nas iznele u borbi za nezavisnost i formiranje državnog i kulturnog identiteta".
 
Udruženje podseća da je Vlada Srbije taj kompleks zgrada 2005. godine proglasila za spomenik kulture iz čega je proistekao niz mera za zaštitu tih objekata i njihove okoline.
  • Franv

    06.04.2024 14:13
    Novinarske plovke
    Dokle nagrađeni da botujete, a obi su do sada mogli da daju rešenje sanacije " moderne kvazi arhitekture", zašto se nazivaju udruženje, malo morgen
  • Goki

    05.04.2024 12:35
    Mislim
    Budalastina iz mog udruzenja me je zaprepastila. Inace nisam za preprodaju dragocene lokacije na kojoj je mesto "javnim objektima" a za profit naci druga mesta
  • Sabahudin

    04.04.2024 19:52
    Omerović
    Da je moglo to bi se do sada odradili. Veliko je sleganje terena a ima i podzemnih voda prema istraživanju eminentnih rašljara ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.