Okanović: U Srbiji 78 opština nema službu hitne pomoći, na teren idu dežurni lekari ili samo vozači

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da napuštanje lica mesta, kada je bilo kakva saobraćajna nesreća u pitanju, nije krivično delo po našem zakonu.
Dodao je da je to "moralna i ljudska obaveza".
 
Okanović je za RTS izjavio da kod pružanja pomoći povređenima u saobraćajnim nesrećama problem predstavlja i to što 78 opština u Srbiji nema službu hitne pomoći, već na lice mesta izlaze dežurni lekari ili samo vozači.
Prema njegovim rečima, problem kod brzog reagovanja povodom saobraćajnih nesreća predstavlja i to da se dešava da se, ukoliko se poziv uputi sa mobilnog telefona, javi operater hitne pomoći koja nije nadležna za to područje, koji zatim upućuje osobu koja je pozvala na neki drugi broj.
 
Govoreći o slučaju dvogodišnje devojčice Danke Ilić, za koju su dvojica muškaraca priznali da su je udarili kolima u okolini Bora, Okanović je rekao da "ako je brzina (automobila) bila 20 kilometara na čas, najverovatnije da je dete posle udarca bilo živo, i to bez teških povreda".
On je kazao da u Srbiji "nije retka pojava da neko napusti mesto saobraćajne nesreće".
 
"Svako bekstvo sa lica mesta, svako napuštanje, nije rešenje problema. To je još veći problem, sigurno će vas pronaći", kazao je Okanović.
 
Podsetio je da se u slučaju dvogodišnje devojčice iz Bora ne radi o saobraćajnoj nesreći, već o teškom ubistvu.
 
"Ako nakon saobraćajne nezgode uzmete osobu koja je povređena i sakrijete na deponju, onda se radi o ubistvu, teškom ubistvu", rekao je Okanović.
Radi se na jedinstvenom broju za hitne situacije – 112
 
Okanović kaže da Srbija još uvek nema jedinstven broj za hitne situacije, dodavši da se o broju 112 dugo govori.
 
Na sistemu 112 se radi, Ministarstvo unutrašnjih poslova rukovodi tim projektom, ali mislim da mnogo toga možemo da uradimo pre nego što 112 zaživi, tvrdi gost RTS-a.
 
"Valjda je normalno da taj ko je primio poziv, bez obzira na to što nije nadležan, primi poziv, pozove drugu nadležnu službu i javi im da izađu na lice mesta ili da se uradi nešto što postoji već 40 godina, da prosledite poziv", kaže Okanović.
 
Smatra da Ministarstvo zdravlja u novom mandatu mora da posveti pažnju reformi sistema.
 
Okanović objašnjava da je 2021. godine bio učesnik sveobuhvatne analize sistema delovanja hitnih službi nakon saobraćajne nezgode i da su podaci analize zaista zabrinjavajući.
 
"Čak 78 opština u Srbiji uopšte nema Službu hitne medicinske pomoći, već na lice mesta izlaze dežurni lekari, s tim što imate opštine gde dežurni lekar neće da izađe na lice mesta, već šalju samo vozače i tehničare", istakao je probleme.
 
Navodi da postoje opštine gde na teren izlaze samo vozači.
 
"Imate u određenim domovima zdravlja princip rada da dežurni lekar neće da izađe na saobraćenu nezgodu dok mu ne dođe kolega koji će da ga zameni", navodi advokat.
 
Zbog takvih sitaucija umesto da vam hitna pomoć dođe u roku od nekih osam minuta, što bi bilo prihvatljivo, čeka se po 45 minuta ili sat vremena, objašnjava Okanović.
  • Gacic Serafin

    07.04.2024 14:08
    X
    Sta bre kvarite dozivljaj septickoj raju,koja se raduje,peva i pije sto ce da se vozu sa leteci taksi..ne znaju koje godine i zasto ce da se voze..ali ce da se voze i da glasaju za Vucica..
  • Da

    06.04.2024 13:05
    Samo redom
    Ministarstvo zdravlja prvo mora da reši problem duvanskog dima pa onda redom. Ministarka će se možda i ovim pozabaviti ali čini mi se da ima novi projekat - ubediti nas da su nuklearke naša nasušna potreba.
  • neb

    06.04.2024 12:31
    Šta će lekar ili još gore lekar specijalista u hitnoj pomoći?
    Za taj deo zbrinjavanja pacijenata dovoljan je obučen i naučen medicinski tehničar i vozač,kao i adekvatna oprema , razume se

    smanjili bi se troškovi, a na kvalitetu se sigurno ne bi izgubilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.