Vučević: Razmotrićemo inicijativu za vraćanje smrtne kazne, imam uzdržaniji stav

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević rekao je da će, kao pravnik, ostati uzdržan po pitanju mogućnosti da se u Srbiji ponovo uvede smrtna kazna, o kojoj je pričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučević: Razmotrićemo inicijativu za vraćanje smrtne kazne, imam uzdržaniji stav
Foto: 021.rs
Podsetimo, Vučić je sinoć rekao kako će, kada se vrati iz Pariza, uputiti u pisanoj formi novoj vladi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za najteža krivična dela.
 
Upitan kakav je njegov stav po tom pitanju, Vučević je naveo da razume gnev i ljutnju, ali da se to pitanje mora sagledati iz različitih uglova i da kao pravnik ima uzdržan stav.
Vučević je rekao da je to izuzetno osetljivo pitanje, posebno kada je u pitanju status Srbije u međunarodnoj zajednici.
 
"Razumem emocije građana. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu. Naravno da razumemo šta su naše obaveze kao članice Saveta Evrope, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu", rekao je Vučević.
On je predočio da će, ukoliko Vučić podnese zvanično inicijativu za vraćanje smrtne kazne, dobro to razmotriti uz pomoć stručne javnosti i da će se truditi da niko ne bude oštećen ili ugrožen.
 
Dodao je da ljudi moraju da budu svesni da, ukoliko dođe do takve izmene Krivičnog zakonika, ona će sprovoditi za najteža dela koja će se desiti u budućnosti i da neće moći da se primenjuje retroaktivno.
 
"Baš sa tim Savetom Evrope nas čeka pakao oko prijema Kosova u tu međunarodnu instituciju. Moramo da razumemo sve okolnosti koje nas okružuju, ali mi kao vlada smo obavezni da razmatramo predloge predsednika Republike i ja sam siguran da će većina članova vlade biti za to. Pitanje je šta Srbija može da uradi i kako to možemo da uradimo. Ako bi se i promenio Krivični zakonik to je za ubuduće, ne može ići retroaktivno", rekao je Vučević.
  • Milutin BG

    09.04.2024 01:45
    Zakon dzungle
    Niste trebali ni dozivotnu kaznu zatvora uvesti u Srbiju dok pravosudje i sudstvo u Srbiji ne krene da bude nepristrasno, hrabro, savesno i odgovorno itd.!!
  • Mio ns

    08.04.2024 18:46
    Pravo na zivot,pravo na rad...
    Ljudski zivot vam nije neprikosnoven?
    Kao ni pravo na rad (takvi su zakoni i mere u Srbiji,nazalost)?!
  • Ja

    08.04.2024 10:10
    Ja
    sam za Krvnu Osvetu,dalo bi većeg efekta od Smrtne Kazne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.